Sunday, March 29, 2009

Anmärkningar i kanten

Ombildarna i kvarteret Linjalen på Åsögatan har fått tuffa motståndare i Nätverket Rädda Linjalen. Nätverket har inte bara fått till en livlig debatt bland de berörda hyresgästerna, det har också fått lyckats sprida sina tankar till många andra, bland annat genom sin blogg och genom en förnämlig tidning.

Det är jättebra att några äntligen lyckas ge offentlighet åt vad som sker när ombildningsgalenskapen rasar. Men nog är det lite typiskt att det som krävts för att nå dithän är att ett antal kultur- och mediamänniskor i innerstaden gått samman och utnyttjat sina talanger och kontakter. De ensamma damer från Dalen som jag träffade häromkvällen hade också behövt det stödet och den styrkan som Rädda Linjalen har. Men damerna där får själva föra sin talan och dela ut sina flygblad.

Även i tidningen etc. har kampen om Linjalen uppmärksammats med en stor artikel. Dessvärre finns där några felaktigheter, som jag nog tycker att journalisten borde ha kommenterat.

Den första står Nätverkets talesman Johan Johansson för när han säger att "en glömd soppåse kan räcka för att bli utkörd" från sin hyresrätt hos bostadsrättsföreningen. Men, Johan, så funkar det inte! Man blir inte vräkt för en soppåses skull. Och skulle bostadsrättsföreningen försöka kasta ut en, så kan man vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad. Och då ska det faktiskt mycket till innan man faktiskt förlorar sitt kontrakt. Nästan alltid får man också först chans att rätta sig.

Det andra felet står bostadsrättsföreningen för, när de säger att de har "lovat att inte höja hyrorna mer än allmännyttan". Taleskvinnan Eva Fee tillägger att "vi kanske till och med kan hålla hyrorna ännu lägre eftersom vi inte har något vinstintresse". Men snälla, så länge bruksvärdessystemet råder så sätts hyrorna i privata fastigheter efter allmännyttan, inte efter den privata fastighetsägarens ekonomi. Bostadsrättsföreningen har alltså rätt att yrka på hyror som följer allmännyttans och det är väl inte särskilt sannolikt att de skulle avstå från den möjligheten? Att antyda det är sannerligen att försöka luras.

Men bortsett från dessa anmärkningar i kanten: Allt stöd till Rädda Linjalen inför köpstämman där nästa vecka!

2 comments:

Rädda Linjalen said...

Hur media funkar är jag van vid. Men det är bra att de skriver alls i det här fallet.
I morgon smäller det. Manegen är krattad. Går det bra blir det party, och givetvis är du välkommen. Även Qina borde komma hit och parta med sina gamla grannar.
Haregott!
Johan / Linjalen

Inger said...

Klart det går bra! Vi kommer gärna och firar! /Inger