Wednesday, March 25, 2009

Maria har tröttnat

Maria Küchens nya bok Gamarna utspelar sig i ett Stockholm som är en "oåterkalleligen kyligare och hårdare stad, en omvandlad stad", en stad som styrs av trettiotvååriga moderata borgarråd och som inte tänker vara en stad för losers. Boken är en thriller om vad som skulle kunna hända när bostadsrättare tappar koncepterna helt. Kanske kommer boken inte att återfinnas i några litteraturhistorier, men som vittnesbörd att roas och förskräckas av duger den väl. Läs den!

I Folket i Bild Kulturfront 1/2009 ägnar sig Maria Küchen också åt bostadsfrågor. I en artikel om den nyliberala drömmen om friheten beskriver hon hur medelklassen får massivt statsstöd för att orka med räntorna på bolånen, medan

"vi i hyresrätt förväntas acceptera något som tidigare kallades 'marknadshyror'men nu eufemistiskt har döpts om till 'efterfrågehyror'. I praktiken innebär det att fastighetsägare ska få full frihet att ta ut ockerhyra. Vill de inte göra det ska staten kunna tvinga dem. Normala grundläggande köp- och sälj-principer - man kan vinna marknadsandelar, goodwill och bra kundrelationer genom att erbjuda sin vara till ett rimligt pris - ska inte gälla svenska hyresvärdar. Svenska hyresvärdar ska /.../ lagstiftningsvägen åläggas höja hyrorna med 5-7 procent årligen tills folk kroknar och flyttar, oklart vart."

Maria själv har redan tröttnat och gett sig iväg. När ombildning kom på tal där hon bodde här i Stockholm bytte hon till sig en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget i Lund. Jag kan förstå hennes känsla, men att flytta verkar rätt drastiskt. Det är bättre att stanna och ta fajten.

Läs mer om Maria Küchen här. Och här finns en fin recension av boken.

10 comments:

Anonymous said...

Varför är det rättvist att BRF:are ska tvingas köpa till marknadspris när hyresrättare sitter med feta förstahandskontrakt som är kraftigt subventionerade i förhållande till värdet? Tycker du det är skillnad på människor och människor, att de som bor i hyresrätt med kontrakt som aldrig omsätts har finare och högre moral?

Anonymous said...

Dagge, om man är mot ombildningar av hyresrätter vill man väl inte att någon ska tvingas köpa till marknadspris. Man vill att nästa boende, när man själv faller ifrån, också ska kunna få ett fett förstahandskontrakt av bostdsförmedlingen

Inger said...

Dagge

Vad menar du med "feta förstahandskontrakt i förhållande till värdet"? Vilket värde då?
Är det marknadshyror du vill ha?
Anser du att något blir mer rättvist om alla får betala skyhögt mer än vad en hyresrätt kostar idag?

Besynnerlig form av rättvisa i så fall, eftersom det gör att många aldrig får en chans till en vettig bostad.

Beträffande moralen: se min tidigare kommentar till ett av dina andra inlägg.

/Inger

Ingrid Be said...

Eftersom det ofta tjatas om att hyresrätter är subventionerade (man menar väl då att det för en del äldre borde gå att få ut större vinst om man höjde hyran)
måste jag påminna om vad som också står i Ingers citat från Küchen. Bostadsrätter är ju verkligen subventionerade eftersom man får dra av räntan i deklarationen.

Anonymous said...

Tvärtom-språket gör sig ofta gällande när boende-spekulerandets fördelar ska framhävas. Ett exempel ur högen:

"Genom att köpa tar man ANSVAR för sitt boende".

Kommentar: Googlesök "Garantier till bolåntagarna". Pappa Odell finns till hands med gemensamma skattemedel ifall det skulle slå snett med värdeöknings-förhoppningarna, för väldigt många samtidigt.

Dagge said...

Värdet = det någon annan är beredd att betala för samma förmån (förstahandskontrakt i Stockholm).

Försök skaffa en hyresrätt själva från start så förstår ni vad jag menar.

Ni är lyckliga insiders i pyramidspelet som kan sitta med era kontrakt och moralisera över den "hemska marknaden". Faktum är att den icke fungerande marknaden är huvudorsaken till att nästan inga hyresrätter byggs.

Martha said...

Dagge, vad jag förstår så försöker du få tag på en hyresrätt. Har jag rätt? Då kan du ju ansluta dig till den stora skara som vill att allmännyttan, med dess hyresrätter, ska finnas kvar. På det sättet kan vi få politikerna som styr idag att förstå att vi vill ha kvar rätten att hyra en lägenhet till premisser som passar hela befolkningen. Så som det är nu urholkas den s.k. valfriheten å det grövsta med resultat att det blir segregation då det är den personliga ekonomin som styr var du ska bo. Och även om du inte har ekonomi så kanske du tvingas att köpa din bostad i alla fall. Jag håller med om att det är för j*vligt.

Inger said...

Kära Dagge!

På Oxtorget 3 finns just nu en trea att hyra för 10955 kr, på Marmorgatan 13 en för 9617 kr och i Aspudden annonseras en tvåa för 8600 kr per månad. Om du traktar efter att betala höga hyror så kan du alltså lätt få göra det redan nu. Att du skulle ha något problem har jag därför svårt att se. Det har däremot de som inte kan slanta upp de här summorna. Och inte skulle det bli lättare för dem om alla hyror vore lika höga.

Hälsar
Inger

Inger said...

PS till Dagge:

Vi "lyckliga insiders" har nog alla vandrat mer eller mindre långa vägar till de hyresrätter vi har idag. Om min kan du läsa här: http://inger-visomvillhyra.blogspot.com/2008/10/hur-ska-det-g-fr-cecilia.html.

Det som hjälpte mig och många andra till en bostad för några decennier sedan var byggandet av miljonprogammet. Och det kom till tack vare kraftiga statliga räntesubventioner, inte genom marknadshyror.

De som trots subventionerna hade svårt att klara nybyggnadshyrorna fick rejäla bostadsbidrag, avsevärt bättre än de som betalas nu. Ingen marknad där heller alltså, utan solidaritet med dem som hade det knapert.

/Inger

Anonymous said...

"Försök skaffa en hyresrätt själva från start så förstår ni vad jag menar."

Har provat. Jag var utsocknes från skåne och till skillnad från många 08-ungdommar hade jag inte ens rummet i föräldrabostaden att falla tillbaka på. 1987 kom jag till Stockholm och det tog över fem år av mestadels "möblerade rum med kokskåp", innan tjejen från bostadsförmedlingen ringde (jo, man blev fortfarande uppringd då).

Det gick ganska bra ändå - men visst; hade jag fått bestämma så hade jag föredragit att bli erbjuden det förstahandskontraktet inom 6 månader. Längre än så ska man egentligen inte behöva köa för ett förstahandskontrakt i ett civiliserat samhälle.

Vad beträffar marknadshyroras välsingnelsebringade inverkan på bostadsbyggandet, så vill jag bara påminna om en sak:

Runt 95% (alltså 19 av 20) av Sveriges vuxna medborgare tjänar i dag mindre än 26000 kr/mån FÖRE skatt. Och den andelen lär väl knappast förbättras nu efter allt snack om frivillig löneminskning (IF Metall), 10-12% arbetslöshet år 2010, samt risken för att den s.k. "pensionsbromsen" trots allt slår till - allt som en följd av den usla världskonjunkturen.

Så glöm alla fantasier om att bostadsbristen automatiskt skulle byggas bort till följd av införandet av marknadshyror. Detta sistnämnda skulle ju för övrigt inverka negativt på BR- och villapriserna, och DET är väl något som särskilt bostadsägandets förespråkare absolut inte önskar medverka till, eller hur?

Vad man därimot nog inte ska misstro är hyresvärdarnas uppriktiga önskan att "göra en Volvo" av hyresrätten. Man vill nog säkert få bort den trista hyreskasern-stämpeln genom att via friare hyressättning även kunna marknadsföra något mera exklusivt, typ snäppet under hotellservice. Men det har du kanske råd med, eller?