Sunday, March 8, 2009

Priset för att bo

På gränsen mellan Björkhagen och Hammarbyhöjden bygger Svenska Bostäder nytt. Husen ser trevliga ut och läget är bra, så de blivande hyresgästerna är bara att lyckönska. Om det inte vore för det där med hyran.

Några av de nya lägenheterna är precis lika stora som min, 53 kvadratmeter. För denna yta får man i det nya huset betala 7389 kr per månad. Själv betalar jag 4512 kr för i stort sett samma sak (fast min lägenhet är märkligt nog betydligt bättre planerad än den nyritade).

I fastigheten här finns 63 likadana lägenheter som min. Några av dem är fortfarande hyresrätter med hyror ungefär som min, resten är bostadsrätter. Vad mina grannar bostadsrättsinnehavarna betalar beror på när de köpte och vilka räntor som de har på sina lån. Den som köpte från början har idag en boendekostnad på mellan 4277 och 4921 kr per månad, den som köpte för ett år sedan när priserna var som högst kan få betala från 7251 kr till 10023 kr per månad, den som köper till dagens lägstapris får slanta upp som minst 6184 kr varje månad.

Som var och en kan se har alltså ett icke föraktligt antal finfina och billiga hyresrätter dragits bort från hyresmarknaden och ersatts av bostadsrätter och nybyggda hyresrätter som nästan utan undantag är dyrare och i vissa fall väldigt mycket dyrare än vad min lägenhet är.

Förklara vitsen med det, den som kan.

PS. Uträkningarna har jag gjort med hjälp av Hemnet och SBAB. Den lägsta räntekostnaden är då 2,35% och den högsta 4,99%. Kostnaderna är med den amortering som SBAB föreslår och efter skatteavdrag för räntorna.

6 comments:

Anonymous said...

Klart det är billigare att hyra, hyran är ju inte marknadsanpassad. Vilket i sig är helt sjukt! Naturligtvis borde de som stannar som hyresgäster i ett ombildat hus betala lika mycket so de som köper betalar.

Inger said...

Jenny

Jag håller förstås inte med dig och inte heller förstår jag hur du egentligen menar.

I inlägget har jag berättat hur olika mycket bostadsrättarna betalar beroende på när de köpt och vilka räntor de har.

Vilket av dessa exempel anger enligt dig det belopp som hyresgästen rätteligen borde betala?

För övrigt är det intressant att du säger "klart det är billigare att hyra". Det är inte riktigt vad bostadsrättsförespråkarna brukar hävda.

/Inger

Anonymous said...

På vissa ställen är det billigare att hyra, till exempel Strandvägen och Karlaplan.

Att hyrorna i SBs nybyggda hus är högre är knappas konstigt, då det ju är väsentligt dyrare att bygga nu jämfört med när Ingers hyreslägenhet byggdes. Skatter, avgifter och moms är tunga pålagor när det byggs nytt därav relativt höga hyror.

Anonymous said...

Jenny:
Ingers inlägg visar snarare att fastigheter är övervärderaqde efter de senaste årens sanslösa spekulationer.
Varför hyresgäster skulle tvingas med i dessa spekulationer har jag svårt att se någon logik i. I sådana fall borde hyran legat på noll under de senaste årens prissegringar på fastigheter. Men det är klart - vinsterna i fastighetsmarknadens pyramidspel har väl inte hyresgästerna med att göra på annat sätt än att vi ska bidra till den?

Anonymous said...

"Klart det är billigare att hyra, hyran är ju inte marknadsanpassad. Vilket i sig är helt sjukt!"

Vi mår alla klart bättre om vi bara får betala mycket mer för boendet, eller hur? ;-) Låt oss jämföra med stackars "Familjebostäder", som alldeles säkert går på knäna genom att (frivilligt) bygga/hyra ut nyproducerade hyresrätter till rena rama förlusthyror [ironi]:

Nyproducerad hyres-fyra 80kvm i Västertorp: 9200kr. http://tinyurl.se/25zlu0

Bostadsrätts-fyra 79kvm i Älvsjö: 4950kr, 2.1 miljoner.
http://tinyurl.se/zn3rfg

SEB, 10% insats + amorteringsfritt med...

2% ränta = 7900kr (10800kr)
4% ränta = 10100kr (13000kr)
6% ränta = 12200kr (15200kr)
8% ränta = 14400kr (17400kr)

Siffrorna inom parantes: med måttfulla 50 års amortering.

Anonymous said...

"Skatter, avgifter och moms är tunga pålagor när det byggs nytt därav relativt höga hyror."

Har man lite människokännedom inser man att ingen part i målet är ren och oskyldig.

Bostadsbolagen å sin sida har nog genom decennier utnyttjat en kartelliknande monopolsituation genom att successivt anpassa prislappen för nybyggt med tanke på de numera bortagna hyresbygg-subventionerna.