Thursday, February 19, 2009

Systematisk hyressättning

Vad poängen var med gårdagens artikel om hyrorna på DN Debatt är inte gott att veta. För att komma från den habila skribenten Barbro Engman är den nämligen ovanligt osammanhängande och saknar viktiga upplysningar och resonemang. Det är inte undra på att den väckt både oro och ilska hos hyresgästerna, särskilt hos dem i Stockholms innerstad. Barbro är också upprörd. Hon tycker nämligen att DN framhållit det geografiska lägets betydelse för hyran på ett felaktigt sätt.

Att det som DN anger som citat inte är ett sådant, det har Barbro rätt i. Men att DN:s skrivningar saknar grund kan man inte säga, för tolkningen att det geografiska läget ska avgöra hyran är fullt möjlig att göra utifrån artikeln. Den som läser den ska finna att det beslut som Barbro och hennes förbunds-styrelsekompis Terje refererar till har fattas av hyresmarknadskommittén, där SABO är en av parterna och Hyresgästföreningen centralt den andra. Beslutet innebär att det avtal som tvisten gäller ska tolkas som att 2009 års hyreshöjning för Svenska Bostäder ska fördelas just efter geografiskt läge. Barbro och Terje anför i sin artikel inga invändningar mot beslutet, utan konstaterar bara att det kommer att följas. Att tolka detta som att de godtar tanken om lägets betydelse för hyran tycker inte jag är särskilt långsökt, även om de i andra delen av sin artikel nämner andra faktorer än läget, som standard, fastighetsskötsel, närhet till service samt trygghet.

Jag tillhör dem som tycker att hyressättningssystemet i Stockholm behöver ses över så att det, precis som Barbro och Terje skriver, blir begripligt, upplevs som rättvist och ger lika hyra för likvärdiga bostäder. Vilka faktorer som ska vara utslagsgivande för en eventuell ny modell (man kan ju faktiskt komma fram till att den gamla är bäst!) går inte att säga idag, utan en sådan måste fastställas efter noggranna undersökningar och på ett sätt som tar tillvara erfarenheter som redan vunnits. Därför vill jag se
  • statistik över hyrorna i hela Stockholms stad.
  • utvärderingar av resultaten från de olika hyressättningssystem som finns i landet.
  • analyser av vilka effekter på hyrorna som olika modeller skulle få i Stockholm.
  • öppna diskussioner bland intresserade hyresgäster om olika tänkbara modeller.

Med en sådan grund tror jag att det ska vara möjligt att så småningom fatta ett beslut som kan bli både begripligt och förankrat, om inte hos alla så åtminstone hos flertalet hyresgäster.

För övrigt kan man ju undra hur vi kommit därhän att hyrorna är så orättvisa och obegripliga som både Barbro, Terje och deras belackare tycker att de är. Nog är det väl så att dessa hyror har fastställts i förhandlingar mellan parterna på bostadsmarknaden och det inte bara en gång utan under en följd av år?

No comments: