Monday, February 16, 2009

Skäl att vara försiktig

Marta på Söder förvånade sig igår över den ekonomiska aningslöshet som många människor lider av när det gäller att köpa t.ex. en bostadsrätt. Idag får hon medhåll av ekonomerna, som säger att det är farligt att lockas till nya lån för att det just nu kostar så lite. De tycker att man bör ha en marginal i sin ekonomi så att man klarar sina lån även om räntorna stiger upp till 5-7% igen.

Några som nog önskar att de tänkt efter före är förmodligen de personer i Tureberg, Saltsjö-Boo, Kungsängen och andra ställen vars lägenheter i dagens tidningar annonseras ut till försäljning på exekutiv auktion. Kronofogden berättar förstås inte vad som föranleder försäljningarna, men en eller annan av dem kan vara en följd av de nya regler som gör att även en bostadsrätt kan tas i mät för skulder vilka som helst. Den risken löper inte en hyresgäst.

Marta undrar retoriskt om det är så svårt att räkna ut vad de reella kostnaderna skulle kunna bli om man t.ex. köper en bostadsrätt eller vad en omvandling från hyresrätt till bostadsrätt innebär för den personliga ekonomin. Nej, svårt är det inte alls för den som vill och vågar se sanningen i vitögat. Det är bara att gå in på mäklarsajten Hemnet och göra beräkningar där utifrån olika köpesummor, avgifter, räntor och amorteringar.

No comments: