Till och med mitt i det trevliga samtalet under den goda middagen på den fina restaurangen dyker hyresfrågorna upp. En av deltagarna undrar hur det är med bytesrätten när man bor som hyresgäst i en bostadsrättsförening. Hennes arbetskamrat, vars fastighet är utsatt för ombildningsivrare, har fått höra att om hon väljer att fortsätta hyra kommer hon inte att ha rätt att byta sin lägenhet.
Jag håller på att sätta anklevern i halsen, så upprörd blir jag, för påståendet är - som så många andra i dessa sammanhang - förstås inte annat än lögn och förbannad dikt.
Den som bor kvar som hyresgäst vid en ombildning har kvar alla sina rättigheter (och för all del även skyldigheter) enligt hyreslagen. Bytesrätten gäller alltså precis på samma sätt som för andra förstahandshyresgäster. Om hyresvärden (t.ex. en bostadsrättsförening) vägrar att godkänna ett byte kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden.
Hyresnämnden ska ge tillstånd till bytet om hyresgästen har beaktansvärda skäl till bytet och om inte bytet innebär en "påtaglig olägenhet" för hyresvärden.
Beaktansvärda skäl är alla de där vanliga sakerna, som att man behöver en större eller mindre lägenhet, att ekonomin har förändrats eller att man har fått arbete eller ska studera på annan ort. Har man bott kortare tid än ett år i lägenheten krävs i allmänhet lite starkare skäl.
Som påtaglig olägenhet kanske en bostadsrättsförening anse det vara att de inte kan sälja lägenheten ifråga, men för hyresnämnden gäller sådant som att den tilltänkta nya hyresgästen är strulig eller inte har tillräcklig inkomst. Att hyresgästen begär ersättning för lägenhetsbytet är också en olägenhet för hyresvärden (vilket ju är rätt intressant med tanke på att hyresvärdarna inte tycker det är olägligt när de själva tar betalt för sina hyresrätter).
Mer om bytesrätt och annat finns här och här.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
En annan fuling som konsulter kan komma med är att "hyresintäkter från lägenheter kan förändras vid framtida omförhandlingar av kontrakt". Så kan det t.ex. stå i den ekonomiska planen inför köpestämman.
Men som jag förstått saken så kan man inte tvingas "skriva på högre hyra" via nytt hyreskontrakt. Kan man be föreningen att "adoptera" det gamla kontraktet?
I vilket fall så gör man klokt i att ALLTID först kontakta HGF för rådgivning så fort föreningen eventuellt kommer stickande med något sådant. Fick du och dina hyresgrannar skriva på nya kontrakt, Ingrid?
Post a Comment