Thursday, February 12, 2009

Mera skrämskott

I en kommentar till förra bloggposten berättar en läsare om ytterligare ett sätt att skrämma hyresgäster i samband med ombildning. I den ekonomiska planen har en ombildningskonsult skrivit att "hyresintäkter från lägenheter kan förändras vid framtida omförhandlingar av kontrakt".

Konsulten får det alltså att låta som om bostadsrättsföreningen utan vidare kan säga upp hyreskontrakten och i samband med det höja hyran. Jag förstår faktiskt inte vad som menas, men gissar, utifrån det jag vet om hyreslagstiftningen, att det som åsyftas är att bostadsrättsföreningen kan begära förhandling om ändring av hyresvillkoren. Men sådana ändringar kan ju hyresgästen sätta sig emot och då måste fastighetsägaren vända sig till hyresnämnden för att få saken prövad. I rimlighetens namn måste det då finnas stark saklig grund för att hyresnämnden ska medge höjningen, t.ex. att standarden i lägenheten höjts.

Den som tycker att jag har fel i detta får gärna höra av sig.

Säker är jag däremot på svaret på läsarens fråga om vi här fått skriva nya hyreskontrakt i samband med ombildningen. Svaret är: nej, det har vi inte. Det hyreskontrakt som jag har bär Stockholmshems logga och inte bostadsrättsföreningens.

Såvitt jag vet gäller denna regel fortfarande. Alla hyresavtal i de allmännyttiga bolagen övertas alltså av den nya fastighetsägaren, som också i samband med köpet förbinder sig att teckna avtal om förhandlingsordning med hyresgästföreningen.

4 comments:

Anonymous said...

Lite uppdatering. Jag mejlade följande fråga till HGF:

"Kan vi som resthyresgäster framöver bli tvingade/få ultimatum att skriva på helt nya hyreskontrakt där ingångshyrorna
kanske är påtagligt uppjusterade, för att kompensera ovanstående avbräck?"

[avbräcket som avsågs var att den ekonomiska planen gick plus-minus noll, enbart under förutsättningen att ALLA gick med OCH att källarlokalen fortsatt var uthyrd. Nu blev det inte så. Av 92% som röstat Ja kunde endast 76% fullfölja köpet visade sig. Och källarlokalen är nu vakant. Lite snopet - men de rekordstora räntesänkningarna har väl tillfälligt dämpat missräkningen, antar jag. Dessutom har man ett stort extralån för reparationsfonden att knapra av - men att det omedelbums riskerade bidra till löpande drift var kanske inte tanken]

Svaret jag fick från HGF var:

"XX!

Du har något som bostadsrätts innehavarna inte har, det är ett kontrakt. Var rädd om det! Det gäller fortsättningsvis också! Brf kan inte tvinga dig att skriva på någon ny hyra. Hyran ska förhandlas med Hyresgästföreningen om det finns minst tre stycken hyresgäster för då gäller den gamla förhandlingsordningen enligt hyreslagen.

Hälsar XX, Verksamhetsutvecklare Hyresgästföreningen, Region Stockholm"

Inger said...

Hej!

Nu förstår jag bakgrunden till din fråga.

Tänk så mycket de får för sig ivrarna och så lite de kan. Bostadsrättsföreningens ekonomi har ju ingenting med hyrorna att göra, för hyran sätts enligt bruksvärdesprincipen även efter en ombildning, dvs de följr hyresnivån hos allmännyttan.

Vad hyresgästföreningen menar med att bostadsrättsinnehavarna inte har något kontrakt förstår jag inte. När man bor i bostadsrätt tecknar man ju ett upplåtelseavtal som anger de villkor som gäller för boendet, precis som en hyresgäst tecknar hyreskontrakt.

Om detta kan man läsa i bostadsrättslagen som den intresserade kan hitta t.ex. här: https://notisum.se/rnp/sls/LAG/19910614.htm.

/Inger

Anonymous said...

Inger: "Vad hyresgästföreningen menar med att bostadsrättsinnehavarna inte har något kontrakt förstår jag inte."

Jag tror att han gick händelserna lite i förväg. Klart att boköparna tecknat kontrakt med föreningen.

Men i händelse av en konkurs (och det lär nog bli betydligt vanligare i framtiden) så övertar konkursförvaltaren tillfälligt, innan en ny hyresvärd har hittats som vill köpa och ta över.

Och i en sådan situation gäller resthyresgästen gamla kontrakt fortfarande - besittningsrätten är intakt. Samma sak kan dock inte sägas om de boende som sitter med BR-kontrakt. Dessa kontrakts giltighet upphör ju och den gamla hyresgäst-relaterade besittningsrätten har de ju inte kvar längre.

Ovanstående hindrar inte att de tidigare BR-boende inte destå mindre kan stanna kvar, teckna nytt hyreskontrakt och bli hyresgäster igen. Men Hyresvärden lär då inte vilja teckna med de som har för mycket BR-skulder och därmed för lite pengar över att betala nya hyran med.

PS: Källarlokalen blev visst uthyrd ändå tillsvidare. Och någon hyresgäst ska visst flytta, så vi blir fem kvar.

Inger said...

Hej! Även i detta fall är det således bättre att vara hyresgäst! Fast i sanningens namn är det rätt ovanligt att bostadsrättsföreningar går i konkurs, så brf-arna löper nog inte så stor risk i praktiken att hamna i det läge som du beskriver.
/Inger