Monday, June 1, 2009

Köpstämma i Aspudden

Frågan har ställts här på bloggen om hur man blir medlem i en bostadsrättsförening. Nu har vi svaret, i alla fall vad gäller den bostadsrättsförening som härjar där Ronny bor. Där sade konsulten vid köpstämman tidigare ikväll:

- Alla som går in i salen blir medlemmar.

En något oortodox syn på medlemskap, kan man tycka. Inget tjafs med ansökningar, underskrifter och medlemsavgifter, utan bara kliv in och pang på.

Den omröstning som dessa mer eller mindre nyblivna medlemmar företog - medelst namnupprop och muntligt avgiven röst - gav ett nej, men med bara några rösters marginal (inte att undra på, med det reapriset och de glädjekalkylerna). Utfallet medför förstås att ivrarna inte gav sig utan tänker ha en ny köpstämma. Fortsatt otrygghet och fortsatt uteblivet underhåll för hyresgästerna stundar alltså.

Ronny ville granska fullmakterna, men nekades att se dem. Eftersom han inte heller är en sådan som ger sig så tänker han förstås ta reda på om han inte har samma rätt att se fullmakterna som att se röstlängden.

Även vid denna köpstämma argumenterade ivrarna för sin ombildning med hjälp av HGF-SABO-förslaget och Scharin-Friman/Malmborgs artikel i SvD. Det känns trist att ombildarna fått sådana vapen av dem som säger sig värna hyresrätten. Om hyresättningsdiskussionerna fått föras inom hyresgästföreningen hade ombildarna inte haft detta tillhygge.

3 comments:

anna said...

fattar inte att man inte kan respektera det nej som blir utan ska envisas att ha köpstämma på köpstämma. Ju mer jag läser om ombildningar desto mer tveksam blir jag. Kanske dags för uppdrag granskning el iallafall mer mediegranskning igen?

Unknown said...

Jag vet inte om Ronny fått ut fullmakterna än. Om inte vill jag bara tala om att det är full möjligt genom att man skriver ett brev till (i det här fallet Rebecca Johansson/jurist Familjebostäder) och talar om att man vill ha ut kopior på fullmakterna, röstlängderna och protokollet eftersom det är en OFFENTLIG HANDLING! Jag fick de dagen därpå efter att jag begärt ut det av juristen. Att gå genom bostadsrättföreningarna brukar sällan ge resultat eftersom de har för avsikt att mörka sina förehavanden. Hälsningar Harriet

anna said...

Till harriet: tack för upplysningen. kan vara bra att veta ifall det blir nåt strul på vår köpstämma som är i augusti