Tuesday, June 2, 2009

Sent ska syndarn

-Vi måste få till en mer dynamisk bostadsmarknad för bland annat unga människor som inte har råd med en insats. Vi verkar för det, men har ännu inte kommit fram till hur.

Den som säger detta är kommunalråd (M) i Vaxholm, en kommun som efter försäljningen av det kommunala bostadsföretaget för tio år sedan nu bara har 6% hyresrätter och svårt att rekrytera personal eftersom nyinflyttade utan pengar inte kan hitta någonstans att bo.

Tänk om partikamraterna i Stockholm kunde inse att det är så här det kommer att bli också i Stockholm om de inte besinnar sig.

Uttalandet från Vaxholm finns i en artikel i SvD om att folk drar sig för att byta bostad i Stockholm under lågkonjunkturen.

7 comments:

Terje said...

Hej Inger
Beskrev Vaxholms problem på min blogg 28 maj förra året. Märklig är att de är uppmärksamma på problemet men inte gör något åt det.
Vh
Terje

Anna said...

Och idag(4/6) i DN ekonomidel varnar de för bolånefälla. Vet ej hur man länkar, men tänkvärd artikel i dessa ombildningstider.

Inger said...

Här är länken till artikeln som Anna skriver om: http://www.dn.se/ekonomi/lanesmall-i-sikte-1.883753.

farbror Melker said...

Liksom de flesta tycker jag att nyproducerade hyreslägenheter i Stockholm är för dyra. Men det är ändå intressant att jämföra HR med BR med samma storlek och standard:

Nyproducerade 80-100 kvadrat att hyra för mellan 8500 - 11500 kr (familjebostäder.se). Motsvarande BR i samma områden för runt 3 miljoner, räknat på exempelvis:

www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/370757

2% amorteringsfritt (SEB): 9900 kr.
2% med 50 års amortering: 14100 kr.
6.5% amorteringsfritt: 17000 kr.
6.5% med 50 års amorting: 21200 kr.

I rättvisans namn placeras väl vinsten från en såld lägenhet emellan som kontantinsats, så låt oss räkna av 1 miljon. Då slipper vi dessutom topplånet:

2% amorteringsfritt: 8100 kr.
2% med 50 års amortering: 11500 kr.
6.5% amorteringsfritt: 13420 kr.
6.5% med 50 års amortering: 16750 kr.

farbror Melker said...

Ifall någon har missat TV-programmet "Bankfällan" om situationen i baltikum (med svenska storbanker, främst Svedbank och SEB djupt involverade) så kan jag tipsa om att man fortfarande kan se det avsnittet via http://svtplay.se/. Klicka "Program A-Ö", sedan "Dokument inifrån".

Någon som tror att svenska bolånekunder är skyddade ifrån effekterna av detta?

Martha said...

Farbror Melker

Har sett på programmet nu på morgonen och det var MYCKET intressant. Särskilt det om att IMF förordar devalvering i Lettland, men att svenska staten går in och avstyr det på det sätt dom gör. Därmed sätter dom ett helt folk på fattigstugan... Nu fick jag lust att svära väldigt mycket.

Anonymous said...

Lästips: googla "Baltkris ger dyrare bolån".