Tuesday, March 18, 2008

Så var det alltså

Jag ville gärna tro att ryktena var osanna och att Kristina Alvendal äntligen bestämt sig för att ta mammaledigt och lägga ner trakasserierna av hyresgäster i allmännyttan. Men nu har bekräftelsen kommit på att det jag hörde var sant: stora delar av allmännyttan på Järvafältet ska säljas till privatvärdar. Verkligheten visade sig till och med vara värre än vad ryktena antydde: inte bara i Husby ska det säljas utan även i Hjulsta. Till hur det mer exakt ska bli i Husby tänker Svenska Bostäder återkomma senare, men i Hjulsta är det redan klart att hela beståndet på 1200 allmännyttiga lägenheter säljs till Einar Mattson. Affären innebär att ingen allmännytta alls blir kvar i Hjulsta.

Vad man lämpligen kan tycka om detta har oppositionspartierna uttryckt så bra i både DN och SvD att jag låter dem tala för mig också. Länkar till artiklarna kommer här:
http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_991069.svd
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=753095

Samtidigt som utrotandet pågår av allmännyttan får ett av dessa bolag högsta betyg av sina boende. Nyheten om undersökningen som gett detta resultat finns märkligt nog i en annons publicerad av Stockholms stadsledningskontor (SLK) som står makten så nära som en kommunal förvaltning över huvud taget kan göra. Så här skriver SLK:

"Stockholmshem fick fyra nomineringar och två utmärkelser när undersökningsföretaget Aktiv Bo presenterade vilka hyresvärdar som fått högst betyg av sina hyresgäster under 2007. Aktiv Bo har mätt kvalitet och service hos drygt 50 privata och allmännyttiga bostadsföretag i Sverige. Stockholmshem placerade sig i topp fem i klassen stora bostadsföretag i samtliga fyra mätningskategorier Service, Produkt, Profil och Prisvärdhet. I två av kategorierna, Prisvärdhet och Profil, vann Stockholmshem sin klass. Prisvärdhet svarar på frågan hur prisvärt hyresgästen upplever sitt boende. Profil omfattar frågor om trivsel och svarar på frågorna om hyrsgästen kan rekommendera företaget till andra och om de anser att företaget `är måna om de boende som hyresgäster´."

Och detta förträffliga bolag har de borgerliga partierna länge jagat efter att få sälja, inte bara styckevis och delt som de gör nu, utan de har faktiskt velat göra sig av med hela bolaget. Som vanligt förstår man ingenting.

Källor: Som ovan samt annons i Mitt i Söderort 18.3.2008

No comments: