Monday, March 17, 2008

Brev från Söder och konstigheter från (s)

Jag fick ett mejl från hyresgästen B som bor på Södermalm. I slutet av 1970-talet var hon med och räddade sitt kvarter från rivning och att driva igenom en ombyggnad på de boendes villkor. Resultatet blev mycket lyckat- ett kvarter med gemenskap över gränserna. - "Nu", skriver B, "hotas allt av en bostadsrättsförening, med bostadskarriärister som grundare, som till varje pris vill tvinga fram en omvandling till bostadsrätt." B menar att en ombildning kommer att drabba många som inte har råd och poängterar att "det är viktigt att värna hyresrätten, så att vi kan motverka ytterligare segregering i innerstaden!"

Alldeles riktigt. Fast vi får nog också lägga till att vi också måste värna det nuvarande bruksvärdessystemet mot Michael Kochs förvrängningar och nytolkningar av det. Kanske måste vi även se till att vakta det mot klåfingriga socialdemokrater. Så här säger nämligen Carina Moberg (s), bostadspolitisk taleskvinna och ordförande i civilutskottet:

"Man kommer inte ifrån att man ska betala en högre hyra om man bor i ett område som det står 100 000 personer i kö till än om det är ett område som 500 köar till."

Moberg är alltså uppenbarligen av samma åsikt som Odells utredare, som ju tycker att hyrorna ska sättas efter hur lång bostadskön är. Vad Moberg i övrigt tycker blir jag inte riktigt klok på: i tur och ordning säger hon i Hem & Hyra att 1) alla ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter inte är av ondo (nej, vem har påstått det?), 2) att man inte ska skuldbelägga människor för att de är med och ombildar (nej, men man måste väl ändå få upplysa om de konsekvenser som deras ställningstaganden för med sig?) och 3) hyresrätten är ett lyxboende därför att man kan ringa till värden om kranen går sönder (vad är det för lyxigt i detta när vi betalar för det? För många människor är det faktiskt nödvändigt att kunna få service.)

Att Carina Moberg säger sådana här konstiga saker är inte bara i största allmänhet förvirrande, det är också oroande därför att hon uppenbarligen är inblandad i arbetsgrupp som (s) bildat för att forma partiets bostadspolitik inför valet 2010. Här har vi sannolikt förklaringen till att partiledaren förbigick bostadsfrågan i sina uttalanden igår. Hon vill vänta ut de diskussioner som förs inom partiet.

En sak har Mona dock lovat, enligt Hem & Hyra: ett nytt investeringsstöd för byggande av billiga och miljövänliga hyresrätter. Gott så. Men det blir en jäkla massa lägenheter man kommer att bli tvungen att bygga för att fylla igen gapen efter alla de hyresrätter som nu slumpas bort.

Källa: Hem & Hyra 2/2008

No comments: