Friday, March 14, 2008

Låt bli!

Svenska Dagbladet ägnar idag en helsida åt en bostadsrättförening på Södermalm. Under rubriken "Ombildning kan bli förlustaffär" får föreningens ordförande berätta om alla de problem som finns med den fastighet som man vill köpa. Och det är ingen måtta på eländet: saltkorrosion i betongen, sättningsskador och sprickor i fasaden, lägenheter som behöver renoveras, hissar som behöver bytas, höga elektromagnetiska fält, problem med värmeväxlare med mera med mera. Ordföranden tycker att staden, här i form av Stockholmshem, borde sätta ett lägre pris på fastigheten på grund av alla bekymren. Det kan jag möjligen hålla med om, men vid nästa led i hans resonemang får jag hicka. Hör här vad han säger:

"Vi kommer dessutom att få 70 resthyresgäster som har fullt besittningsskydd. Investeringskostnaden för dessa lägenheter, som i många fall tillhör de mest slitna, måste också bäras av bostadsrättsköparna. Resthyresgästerna ger en mycket negativ långsiktig avkastning vid ett pris över 11 800 per kvadratmeter" säger ordföranden och fortsätter med att föreslå att köpesumman ska slås ut på total bostadsrättsarea istället för på totalarea.

Men snälla nån. Han har alltså mage att tycka att staden ska subventionera bostadsrättsföreningens övergrepp (kan man nog kalla det) mot hyresgästerna, som med ett köp inte bara skulle få en icke-professionell fastighetsägare utan också mista möjligheten till interna byten, boinflytandemedel och allt sånt som är förknippat med att de allmännyttiga hyresvärdarna.

Litanian slutar med att "månadskostnaden är ett annat tråkigt kapitel", med vilket menas att den totala boendekostnaden kommer att öka med minst 40% vid ett köp till det pris som Stockholmshem erbjudit. "Vid en självfinansierings-grad på 70 % och med en 2%-ig amortering springer boendekostnaden iväg med hela 150%", säger ordföranden.

Han ska få ett alldeles gratis råd av mig: Låt bli att köpa! Då får alla som bor i fastigheten både en bättre ekonomi och en större trygghet i sitt boende. Och de slipper alla de problem som ordföranden klagar över.

Källa: Svenska Dagbladet den 14 mars 2008 (se även länk i Marthas kommentar till föregående bloggpost).

No comments: