Monday, January 7, 2008

Tanken stilla står

Att moderata borgarråd har svårt med både matematiken och logiken är väl känt. Naturligtvis är det dumt att hetsa upp sig när de visar prov på just dessa svårigheter, men jag kan inte låta bli. Alltså:

Kristina Axén Olin får i dagens DN frågan om vad hon är mest nöjd med som finansborgarråd under 2007. Två av de saker hon nämner som skäl till att vara nöjd är "satsningen på integration och försäljningen av Centrumkompaniet". Integrationssatsningen består enligt Axén Olin i "erbjudandet om bostadsrättsköp". På vilket sätt det tänks främja integrationen framgår inte av artikeln, men antagligen är det de där bostadsrätterna i förort som hon menar, de som på ett mirakulöst sätt ska minska segregationen.

Tänk att hon har så lätt att tappa bort den andra sidan av saken, att innerstan och närförorten riskerar att bli lika segregerade som Skärholmen och Rinkeby någonsin varit. Men åt andra hållet så att säga. Fast det kanske varken är slarv eller bristande intellekt som gör att hon inte talar om det. Hon kanske bara låter bli att benämna, så som väluppfostrade flickor gör med sådant som är lite förargligt och pinsamt.

En av de andra saker som Axén Olin är nöjd med är försäljningen av Centrumkompaniet. Varför den är bra framgår inte. Det är synd, för det hade intresserat både företagare som befarar högre butikshyror och bostadshyresgäster som oroar sig för både högre hyror och sämre service till följd av bytet från den kommunala ägaren till en kommersiell brittisk firma.

**************
Statistiska centralbyrån bidrar idag med fakta till bostadsdebatten i form av statistik som berättar att det år 1998 fanns drygt 62 000 lediga lägenheter i landet. Förra året fanns knappat 20 000 som var lediga till uthyrning, varav ca 15 000 i kommuner med färre än 75 000 invånare. Lättast att få lägenhet är det i Jämtland, Gävleborg och Västernorrland. Trevligt för dem som vill bo där, men ringa tröst för en stockholmare. Fastighetsprofessorn Lundström säger i Rapport att man kan tolka läget som att hyresrätten har fått dåliga förutsättningar under senare år. Ja, kanske det.

No comments: