Friday, January 4, 2008

Spansk oro

Av Svenska Dagbladet idag kan man utläsa att Spanien under de senaste åren har byggt mest inom EU. Bara under 2006-2007 beräknas ca 1,5 miljoner nya bostäder har uppförts, vilket ju låter smått fantastiskt med svenska mått mätt.

Man kunde alltså tro att spanjorerna inte skulle behöva ha svårt att hitta bostad, men det har de faktiskt. För nästan allt som byggs är ju som sagt (se förra bloggposten) olika former av ägda bostäder och det som byggs har blivit mycket dyrare - under det senaste decennet har priset på den spanska medelvillan t.ex. stigit med 270 procent. Dessutom är en hel del av nybyggena inte alls avsedda för spanjorerna själva utan för britter, svenskar och andra nordbor som vill bo i solen.

Problem alltså för den fattige spanjoren, men även de som skurit guld på byggboomen går nu mot sämre tider. Sedan kreditkrisen i USA drivit upp räntorna och gjort låntagarna försiktiga har priserna på fastigheter börjat falla i Spanien och det är inte så lätt att sälja som tidigare. För något år sedan kunde mäklarna sälja lägenheter på bara ritningen, nu får de locka med bilar, resor och ett års avbetalningar på lånen för att få köpare. Fastighetsbolagen rasar på börserna och hela fastighetssektorn är i gungning.

SvD varnar för att en spansk fastighetskris kan bli en rysare, precis som den amerikanska. I USA har en av de stora byggjättarna redan gått i konkurs. Nu är personalen avskedad, underentreprenörer utan jobb och husköpare riskerar att förlora stora pengar. För som vanligt är det till sist den vanliga människan som drabbas hårdast. Aktieägarna, däremot, klarar sig med en minskning av sin förmögenhet. De drar snart vidare till andra jaktmarker, medan den arbetslöse står där han står och försöker få ihop till mat och tak över huvudet.

Källa: Svenska Dagbladet 4 januari 2008

2 comments:

Anonymous said...

Det scenariot ser jag verkligen framför mig även här i Sverige, Inger... Fick svar från frk A eller rättare sagt en sekr. häromdagen. Har du intresse av att läsa det? Vet inte om din spray-adress funkar så det är lika bra att jag frågar först.

Inger said...

Klart jag vill läsa! Sprayadressen brukar fungera, så skicka den dit.
/Inger