Att den statliga hyresregleringen infördes under andra världskriget och avskaffades någon gång på sjuttiotalet, det vet både jag och DN:s ledarskribent mycket väl. Att han kallar det för reglering är bara politisk retorik och ett led i tidningens långa kampanj för marknadshyror. Men låt oss bortse från det:
Sedan regleringen avskaffades för ungefär trettio år sedan är det bruksvärdessystemet som gällt, det vill säga att hyrorna i - de självkostnadsbaserade -allmännyttiga bostadsbolagen ligger till grund för hyressättningen även hos de privata fastighetsägarna. Ungefär lika länge har hyran satts i kollektiva förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgästföreningen.
Så långt är allt enkelt. Men när det kommer till praktiken är det lite svårare.
Först har vi det där med självkostnaden. Normalt innebär självkostnads-principen att kommunerna inte får ta ut avgifter så att ekonomisk vinst uppstår. Men inom bostadssektorn har principen satts ut spel (fråga mig inte på vilka grunder) genom att kommunerna själva genom sina beslutsfattare (oeberoende av politisk majoritet) kräver att bolagen ska ge en vinst som kan tillföras kommunens kassa. När bostadsbolagen räknar ut vilka hyror de vill ha måste de därför kalkylera med kostnaderna inte bara för drift, underhåll och investeringar utan man måste också få ihop till slanten som ska in till kommunen.
Sedan har vi det där med förhandlingarna. Fram till för några år sedan gick de till så att bolagen framförde sina krav på höjningar och hyresgästföreningen försökte (utgår jag ifrån) få höjningarna att bli så låga som möjligt. Till slut enades man om en procentsats som var det årets hyreshöjning för alla hyresgäster, oavsett var och i vad för slags hus de bodde. Den som redan hade en hög hyra fick alltså en större höjning i kronor räknat än den som hade en låg utgångshyra.
För några år sedan började bolagen kräva differentering av hyrorna på så sätt att man ville höja mer i innerstan än i ytterstaden. Hyresgästföreningen försökte streta emot, men gick till sist med på vissa skillnader utifrån var fastigheten ifråga låg. I förhandlingarna om 2007 års hyror gick fram ifrån lägesfaktorn och tittade istället på hyresnivåerna, så att den som hade en låg kvadratmeterhyra fick en större höjning än den som hade en hög hyra per kvadratmeter och år. Det ledde till att t.ex. fastigheter byggda vid förra sekelskiftet fick mer i höjning än vad andra fick.
En del hyresgäster i gamla kåkar i innerstaden är förbannade på det här och tycker inte att de ska ha större hyreshöjningar än någon annan. Jag kan förstå deras ilska, men samtidigt undrar jag: hur ska man göra för att få en vettig hyressättning?
Hyresgästföreningen har också funderat på detta och låtit göra en utredning i frågan. Det är den utredningen som nu påstås leda till marknadshyror. Men det gör den inte. Utredningen heter "Systematiserad hyressättning" och titeln säger precis vad det är frågan om. Det gäller att hitta vettiga principer för hur man ska tänka om de där procentsatserna som bolagen vill ha och hur man ska få det både så rätt och så rättvist som möjligt. Till den änden vill hyresgästföreningen låta göra en stor undersökning om vad hyresgästerna värderar i sitt boende och vad man kan tänka sig att betala för och inte.
Marknadshyror för mig är när den starkes rätt råder, den vinner som kan betala mest. Så kommer det inte att bli, i alla fall inte utifrån den här utredningen. Så långt fram vi kan se just nu är det - tack och lov - förhandlingar som gäller, men de ska ske utifrån klart redovisade principer, det är vad som sägs. Det kan leda till att både folk i innerstan och sådana som jag, i attraktiva närförorter, får en större höjning än folk i Hässelby och Högdalen. Inte kul för oss, men kanske något man får tåla om man är intresserad av rättvisa. Och det är vi väl?
Ett bra steg på vägen alltså, tycker jag. Men även om vi gläds åt det får vi inte glömma bort självkostnadsprincipen och varför den sätts ur spel. Det är en fråga som framför allt måste drivas politiskt, så att bolagen får andra direktiv från sina ägare.
Källa: Systematiserad hyressättning (Hyresgästföreningen Region Stockholm) och aktuell hyreslagstiftning
No comments:
Post a Comment