Friday, January 11, 2008

Kramlista

Ett av de tråkiga inslagen i mitt jobb är att korrigera andras texter. Eftersom jag varken tål sär skrivningar eller Stora Bokstäver, där sådana inte hör hemma, blir jag lätt grinig av denna syssla. Men idag blev det inte så, för en av skribenterna råkade bidra med två nya ord som gjorde mig både road och rörd.

Det första var "kramlista", som ingen väl hört talas om tidigare. Men visst är det bra: man tänker sig en lista som finns på demensboendet och den psykiatriska kliniken och som personalen ska pricka av på när man gett de gamla och de osaliga den kram och den beröring som är av så stor betydelse för människan.

Det andra var "barmsjukhus", som ger en aning om bot för inte bara cancerangripna bröst utan också för de sargade sinnen och brustna hjärtan som kan hänga samman med en svår sjukdom.

Tack Elisabeth för att du bidrag med detta till vårt ordförråd fast du nog menade något så sorgligt och prosaiskt som "kramplista" och "barnsjukhus".

***

Hade vi inte skrivit om detta, så hade vi ägnat oss åt att kritisera Mikael Söderlund och hans visioner om Stockholm som en skyskrapestad. Men det har vi inte tid med nu och förresten har vi väl varit tillräckligt elaka mot de moderata borgarråden den här veckan. Nästa vecka ska vi bli snällare mot dem. Kanske.

No comments: