Sunday, January 6, 2008

Grannen ska flytta

- Hade vi vetat hur det var så hade vi inte köpt, säger grannen. Nu har han tröttnat på alla tokigheter och tänker flytta. Det som fick honom att bestämma sig var när den trångsynta bilägaren sågade sönder de gamla oxelträden vid parkeringen. Flytten går till hyresrätt hos samma allmännytta som ägde husen här förut.

Att den kan vara trevligt med hyresrätt tycker också åtminstone de 224 000 personer som nu står i bostadskön i Stockholm. Förra året växte kön med 65 000 personer, vilket väl är ett bra betyg för både hyresrätten och för tilltron till bostadsförmedlingen. Under de första dagarna på 2008 har 500 nya köande tillkommit.

Ungefär 90% av dem som står i kön redan en bostad. Det är nog ingen djärv gissning att säga att många av dem som nu anmäler sig till kön är sådana som är i färd med att ombilda den hyresrätt de bor i till bostadsrätt. Så tänker man sig kanske att, som grannen, så småningom kunna flytta från denna bostadsrätt till en ny hyresrätt.

Men det blir bra många lägenheter som måste byggas om alla dessa köande ska få en ny hyresrätt, betydligt fler än de som nu är planerade, så många kommer att bli blåsta på sina förhoppningar om att ha både pengarna och lägenheten. Och får de en hyresrätt - efter långt köande - kommer den att bli så dyr att stora delar av vinsten från bostadsrätten får spenderas på hyran.

Så kan det gå när man bara tänker på egennyttan.

Grannen har tur som kan flytta nu, medan det ännu finns en allmännytta att tala om. Han kan stoppa sin miljon i fickan och må gott ett tag. Det kommer inte andra att kunna göra.

Källa: DN den 5 januari 2008

No comments: