Wednesday, December 5, 2007

Väntans tider

"Hur går det egentligen?", säger jag till Ronny, "Du berättar inte om vad som händer med ombildningen hos er." "Det händer ju ingenting", säger han, "så det finns inget att tala om. Ivrarna fick visst med knapp nöd ihop tillräckligt med hyresgäster som ville ha fastigheten värderad. Efter det är det ingen som har gjort eller sagt något utan de väntar bara på att Familjebostäder ska meddela ett pris på fastigheten. Men priset lär dröja, för nu ska bolaget sälja flera fastigheter till privatvärdar och de värderingarna går visst före."

"Konstigt, säger jag, "här hos oss var det full rulle i flera år. Ivrarna sprang runt hela tiden och pratade och skrev lappar om hur lönsamt och gemensamt allt skulle bli och hur fina boulebanor och balkonger och vindsvåningar man skulle bygga bara det blev ett köp. Allt gick väldigt fort och många förstod nog inte vad man gav sig in på. Därför är det bra om det tar tid med värderingarna så att folk hinner sansa sig och tänka efter vad man egentligen vill."

För tänka efter är vad man behöver göra inför ett så stort åtagande som det är att skaffa en bostadsrätt, både vad gäller kostnaderna och det arbete som krävs av en bostadsrättsinnehavare. Kanske kommer man då ändå fram till att man är beredd till både högre kostnader och en viss arbetsinsats för att kunna göra en vinst när man flyttar från lägenheten. Men det är inte säkert att en försäljning blir så lönsam som man tänkt sig. Just nu går priserna på bostadsrätter ner, det märks tydligt här, med längre försäljningstider och fler fasta priser. Och nedgången väntas fortsätta, det säger bl.a. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på KTH:

"Den finansiella oron lägger sig inte efter årsskiftet, utan fortsätter att vara skakig. Ett prisfall på 20 procent är inte otroligt."

Även Riksbanken intresserar sig för vad som händer på bostadsmarknaden. Vice riksbankschefen menar att bostadspriserna och hushållens skuldsättning inte i längden kan fortsätta att öka snabbare än deras inkomster. Faran som direkt berör hushållen är att vissa av dem är alltför högt skuldsatta:

"Unga personer med låga inkomster befinner sig i riskzonen, särskilt de som har köpt dyra bostäder under de senaste åren", säger vice riksbankschefen Lars Nyberg.

Apropå värderingar så finns det bolag som är flitigare än Ronnys värd. Svenska Bostäders styrelse fastställde igår priset för 15 ytterligare fastigheter där de boende anmält intresse för att köpa. Några av husen finns i Hammarby sjöstad. Oppositionen i Stadshuset har räknat ut att priset för den fastigheten (35 155 kr per kvm), om det korrigeras för inflationen, understiger byggkostnaden för fem år sedan (som var 35 155 kr per kvm). Snacka om rea! Men även om detta är billigt i förhållande till vad det kostat att bygga och i förhållande till marknadspriserna så kan alltså boendekostnaden bli alltför hög för den som inte har så mycket att ta av.

Sånt är bra att tänka på medan man väntar.

Källor: Punkt.se, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet den 5 december 2007.

No comments: