Sunday, December 16, 2007

Nytt grepp

Att vara hyresgäst hos en bostadsrättsförening är ingen idealsituation, det är nog alla berörda ense om. Någon katastrof behöver det alls inte vara, men den som får välja tar givetvis hellre en annan hyresvärd.

I Örebro har man klurat ut en alldeles egen lösning på problemet i samband med ombildningar av allmännyttan. Modellen går ut på att bostadsbolaget, inte bostadsrättsföreningen, fortsätter att vara hyresvärd för dem som inte vill köpa sin lägenhet.

Om detta tillämpats hade hade vi hyresgäster här alltså fortfarande haft Stockholmshem som hyresvärd istället för bostadsrättsföreningen. Tanken svindlar!

Hur det ska fungera i praktiken framgår inte av artikeln i Bofast, där jag hittade notisen om Örebro, men något slags avtal måste rimligen slutas mellan Örebrohem och bostadsrättsföreningarna ifråga om ansvaret för förvaltningen av fastigheterna.

Än så länge är det hela bara ett förslag, som kommunfullmäktige i Örebro ska ta ställning till någon gång framöver. Förverkligas förslaget där borde andra kommunala bostadsföretag med ansvarskänsla kunna göra på samma sätt. Att få möjligheten att ha kvar sin hyresvärd skulle hälsas med glädje av alla de hyresgäster som inte vill ombilda utan är fullt tillfreds med att bo hos allmännyttan. Om den nu ska säljas ut överhuvudtaget, förstås.

Vad säger du, Kristina Alvendal, du som har börjat ömma så för hyresgästerna?

Källa: Bofast nummer 10/2007.

No comments: