Tuesday, December 11, 2007

Favoriter i repris

Kvällens ABC-nytt berättade om de planerade försäljningarna av fastigheter hos de allmännyttiga bolagen till privatvärdar. Totalt 5200 lägenheter ska säljas är det tänkt, i Rågsved, Högdalen, Bredäng, Sätra, Skärholmen, Vårberg och Hässelby. De utvalda husen är - som av en händelse - sådana där hyresgästerna precis sagt nej till att ombilda till bostadsrätt.

Trosvissa borgarrådet Alvendal säger idag: "Jag tror att man är väldigt nöjd med att bo i hyresrätt. Därför ska vi se till att det finns bra möjligheter att bo i hyresrätt om man vill det."

Det låter ju bra och man tror ett kort ögonblick att borgarrådet drabbats av en senkommen insikt. Den är dock bara partiell, för det visar sig att det är inte den kommunala hyresrätten som avses, utan för Alvendal är endast den privata god nog. Av vilken anledning redovisas inte, men det ska ha något med trygghet att göra, verkar det som.

De hyresgäster som bor hos allmännyttan och som intervjuas av ABC håller inte med borgarrådet om det privatas överlägsenhet, utan de säger:

- Jag bor hos Familjebostäder och jag vill bo hos dem för de är stora och etablerade.

- Jag trivs hos Stockholmshem. De är bra. De kommer och kollar upp och fixar allt åt oss.

- Jag känner mig trygg hos dem. Det blir sämre med privatvärdar.

Representant för den politiska oppositionen i inslaget är Ingvar von Malmborg (mp). Han är sur för att han och övriga ledamöter i Familjebostäders styrelse inte informerats om försäljningsplanerna och för att de den borgerliga alliansen först sagt att hyresgästerna ska få köpa och sedan säljer till privatvärdar. Liksom sin partikamrat häromdagen gör inte heller han något ställningstagande i frågan om ombildningar, men han framhåller faktiskt att Stockholmsbolagen är kända som några av de bästa bostadsbolagen i Sverige och som föregångare i miljöfrågor. Han talar också om allmännyttans hyresledande roll och betydelse för bruksvårderingssystemet. Trots det kan han inte säga att han vill värna allmännyttan genom att stoppa alla försäljningar av den.

Efter enträgna frågor från studioreportern ger von Malmberg till sist besked om vad hans parti vill ha för slags bostäder: kooperativ hyresrätt. Så fick vi äntligen veta det. Och det är ju inget fel på den kooperativa hyresrätten, men varför den skulle sättas istället för allmännyttan, det förstår jag inte. Det är faktiskt rätt olika saker. Kooperation innebär som bekant samverkan och medverkan och det är inte alla beredda till. Många vill, som jag, vara hyresgäster u.p.a. hos en bra allmänyttig värd. Därför bör båda alternativen finnas och därför måste vi idag koncentrera oss på att bevara den allmännytta som vi har. Den lär nämligen knappast återskapas när den väl är färdigsåld.

Se även bloggposterna "Till varje pris" den 8 november och "Vindflöjleri och tunnelseende" den 9 december.

Källa: ABC-nytt kl. 19.10 den 11 december 2007

No comments: