Sunday, December 9, 2007

Vindflöjleri och tunnelseende

Miljöpartiet har alltid haft svårt att bestämma sig för vilket ben de ska stå på. Ibland blir det höger, ibland blir det vänster. Ibland lättar de helt från marken och svävar i det fria. För dagen kan man beskriva läget som att de helt låter bli att ta ställning och bara håller upp fingret i luften för att se vart vinden blåser.

I Stockholm har partiet nämligen lagt en motion i fullmäktige om att en folkomröstning ska genomföras om ombildning av allmännyttan till bostadsrätter. Partiet framhåller att siffrorna om intresseanmälningar för ombildning är "riktigt alarmerande" och att de visar att "snart finns ingen allmännytta kvar, förutom i dåligt underhållna fastigheter i miljonprogramsområden." Det är helt riktigt, men det enda partiet har att komma med mot detta är alltså att en folkomröstning ska hållas, man säger inte att "utförsäljningarna och ombildningarna måste stoppas omedelbart". Det måste rimligen betyda att om stockholmarna röstar ja till ombildningar, då är allt i sin ordning vad miljöpartiet ankommer.

Kristina Alvendal avstyrker förstås förslaget med hänvisning till att hon bara genomför vad de borgerliga partierna gick till val på.

Tjänstemännen på stadsledningskontorets (SLK) gör allt för att vara borgarrådet till lags i sitt tjänsteutlåtande över motionen. När de redovisar siffrorna över eventuella ombildningar tar de bara upp hur många procent av intresseanmälningarna som kommer från förort respektive innerstad, men de nämner inte hur stor andel av det befintliga lägenhetsbeståndet i områdena som skulle omfattas av ombildning. Man skiljer inte heller på närförort och ytterstad, vilket vore adekvat att göra.

Så långt är allt rätt sorgligt vad denna motion beträffar, med (mp):s vindflöjelspolitik och SLK:s tunnelseende. Det enda som finns att glädja sig åt är att (s) och (v) enats om en reservation där det talas klarspråk:

"Vi vill ... stoppa den stora utförsäljningen av allmännyttan, eftersom vi vill värna den svenska modellen där allmännyttan är en bred boendeform för alla kategorier av människor och inte ett socialt boende."

Bra rutet, men ack så verkningslöst så länge det inte får genomslag hos i opinionen och främst hos dem som ska ta ställning till ombildningar i sina bostadsområden

Källa: Protokoll från kommunstyrelsens sammanträde den 28 november 2007 på www.insyn.stockholm.se

No comments: