Wednesday, October 28, 2009

Vem ska bo?

Det är mycket snack just nu om att det byggs mycket hyresrätter. Tidningen Metro talar om "hyresrättens comeback" och att "allt fler vill hyra sin bostad". Och det är ju gott.

Men ingen pratar om vem som verkligen kommer att kunna hyra alla de där hyresrätterna som nu byggs och som så många så gärna vill ha.

Kanske beror tystnaden på att frågan är svår att besvara. Och att svaren dessutom riskerar att bli obehagliga.

För det är uppenbart att det inte är vem som helst som har råd att hyra de allra nyaste hyresrätterna. Ta till exempel dem ovanför den nya Liljeholmgallerian. Där kostar en trea på 83 kvm 12 255 kr per månad och en fyra på 108 kvm 14 951 kr per månad. Hur ska en normalinkomstfamilj ha råd med sånt?

Att man inte bygger för dessa familjer, det är lika uppenbart som att man måste göra något för att de framöver ska kunna efterfråga de nya bostäderna. Att hänvisa till flyttkedjor duger inte, utan olika vägar måste hittas att för att få lägre hyror i nyproduktionen utan att det inverkar på standarden på bostäderna.

1 comment:

Anonymous said...

"Att hänvisa till flyttkedjor duger inte"

För nyproducerade ettor i Stockholmsförorten vill boföretagen ha runt 5500kr i månaden för. Så det blir allt dyrare redan i början av kedjan. Och ettor blir ofta styvmoderligt behandlade i projekteringsstadiet. Det är 2-4 ROK som gäller i de flesta nybyggen. För tvåor är prislappen åtminstonde 6800-7500kr per månad.

Jag vet en sak helt säkert. Som ensamförsörjare med 16K efter skatt kommer jag svårligen ha råd att bo kvar i ovanstående alternativ, den dag jag eventuellt blir arbetslös, långtidsjuk eller som pensionär om ca 15 år.

Eftersom jag samtidigt vägrar att kliva in i den högst tillfälliga honungsfällan, som den nuvarande bolånemarknaden utgör - så återstår inget annat än att A: att tillsvidare klamra mig fast som resthyresgäst i BR-föreningen. B: Köa vidare i bostadskön och skicka in intresseanmälningar på äldre hyresrätter. Och C: Spara undan pengar varje månad - helst ett par tusenlappar i månaden.

Det sistnämnda alternativet är en planering inför pensionsdagen. Från och med då slipper man ju jobbpendlartvånget och kan flytta och bo vart man vill. I den lilla småstaden långt ifrån storstädernas larm kan man hitta överkomliga hyresrätter - eller kontantköpa en BR för mindre än 150K + månadsavgift på max 2500kr.

Gå in på hemnet.se och välj att söka på samtliga län, max 1-2 ROK och max 150000 kr. Det finns mer än vad man kan tro ifall man letar runt i hela riket.