Wednesday, October 14, 2009

Fortsatta utförsäljningar enligt budgeten

Nu har den borgerliga majoriteten i staden lagt sitt budgetförslag för nästa år. Jag kastade mig förstås över dokumentet för att se vad där sägs om bostadsfrågorna. Några sidor in i luntan hittar jag följande, under rubriken "Kvalitet och valfrihet ska utvecklas och förbättras":

"Staden ska erbjuda stockholmarna möjligheten att äga sin bostad genom att ge boende hos de kommunala bostadsbolagen möjlighet att ansöka om att friköpa sina lägenheter. Särskilt viktigt är även fortsättningsvis ombildningar i ytterstaden där de kommunala bolagen har en alltför dominerande ställning."

Stockholms Stadshus AB får i uppdrag att leda arbetet med utförsäljningar och att genomföra särskilda insatser för ombildning i ytterstaden. Bolaget ska dessutom ha en öppen inställning till fastighetsförsäljning och att fortlöpande pröva möjligheten att avyttra delar ur fastighetsbeståndet.

Alltså: fortsatta ombildningar och fortsatta försäljningar till privata fastighetsägare. Med andra ord: fortsatta jämna plågor för hyresgästerna. Vari ligger kvaliteten i detta? Och var finns valfriheten för dem som vill bo kvar i sitt hus med allmänyttan som hyresvärd?

I sanningens namn ska väl sägas att det även finns sånt som låter bra. Som att staden ska stimulera nyproduktion av hyresrätter och att miljonprogramsområdena ska rustas upp. De kommunala bostadsbolagen ska "kraftfullt verka för att sänka bygg-kostnaderna och minimera kostnaderna i driftverksamheten." Bolagen ska också vara lyhörda för hyresgästernas önskemål och det ska finnas valfrihet i boendet vad gäller tillval. Och detta är ju saker som somliga av oss efterlyst länge så det tackar vi förstås för.

Den som deppar ihop av besked om fortsatta utförsäljningar kanske kan få tröst av en av de så kallade aktiviteter som staden prioriterar under det kommande året. Den säger att staden ska

"delta i planeringen inför Kronprinsessans bröllop den 19 juni 2010 samt eftersträva att bröllopsstämningen ska finnas i alla stadens delar och planera för aktiviteter redan före bröllopsdagen som involverar stockholmare och tillresta."

Det ni. Kom inte här och klaga, för här ska vi vara glada och fira. Blir det på barnens, gamlingarnas, de fattigas och de behövandes bekostnad, säger ni? Jamen, lite får vi väl offra.

Den som själv vill läsa budgeten hittar den här.

1 comment:

Rädda Linjalen said...

Ja, vem offrar inte en hörntand på att knapra barkbröd - bara det blir ett riktigt pampigt prinsessebröllop?