Wednesday, July 22, 2009

Tvärnitar

Enligt statistik från Bolagsverket har det skett en stor nedgång i antalet nyregistrerade bostadsrättsföreningar under 2009. Under det första halvåret bildades bara 199 ny föreningar i hela landet, vilket är en minskning med 61% jämfört med förra året. I Stockholm är minskningen 71%. SvD som rapporterar om saken idag kallar det en "tvärnit för ombildningar".

Det tackar vi förstås för, även om det dessvärre redan finns tillräckligt många föreningar för att hela Stockholms innerstad och flera av dess förorter ska bli totalt segregerade.

Tvärnit, men i huvudet, har också Catarina Johansson Nyman drabbats av. Hon är ordförande i Arbetarbostadsfonden, som höjer hyrorna med upp till 30% retroaktivt för mer än två år. När hon får frågan om höjningarna hade kunnat göras mer humant skyller hon på den trilska hyresgästföreningen och den söliga hyresnämnden.

Men snälla Catarina - du och din styrelse kan ju faktiskt låta bli att ta ut de retroaktiva hyrorna, även om ni fått igenom dem i hyresnämnden. Och ni hade också kunnat låta bli att driva ett sådant ohemult krav på hyreshöjningar som ni gjort. Ansvaret är helt och hållet ert och ingen annans.

2 comments:

Anonymous said...

Catarina Johansson Nyman har sett till att arbetarebostadsfonden anlitat en advokat från en av de större och dyraste advokatfirmorna som företrätt arb.bofonden. Många hyresgäster, speciellt äldre har skrämts och hotats vid besök av Fonden och dess advokat. Fonden har drivit igenom hyreshöjningar vid ALLA sina äldre fastigheter.

Anonymous said...

Tyvärr var det så att den delegation som representerade hyresgästerna krävde betydligt lägre hyreshöjningar än övriga kommunala fastighetsbolag och resultatet blev att hyresnämnden beslutade om de nya hyrorna.Fastighetsägaren yrkade på ca 3% höjning