Friday, July 3, 2009

Kupp i Aspudden - reträtt i Västertorp

När vi kom hem från semestern igår kväll satt det en lapp i Ronnys port. Där annonserade bostadsrättsföreningen ut att de hade "den stora glädjen att konstatera att det finns majoritet för köp".

- Hur kan dom veta det? tänkte Ronny förstås, för på köpstämman nyligen blev det ju nej, om än med bara några rösters marginal.

Förklaringen fick han när han började rota bland den post som kommit under hans bortovaro. Där låg nämligen en kallelse från bostadsrättsföreningen till extra föreningsstämma tisdagen den 30 juni.

Eftersom kallelsen inte kommit när vi reste bort så måste den ha delats ut tidigast söndagen den 21 juni, dvs. nio dagar innan stämman och precis efter midsommar när semestrarna börjar för många. Att en stor del av hyresgästerna skulle vara bortresta då var nog inte svårt för ivrarna att räkna ut och att både Ronny och hans bästa motbildarkompis var på annat håll, det visste de med säkerhet.

Det bästa ordet för ett sådant förfarande bör vara kupp. Vill man kan man dock även kalla det för överrumplande maktövertagande, stöld, rån eller något annat som synonymordboken föreslår. De senare begreppen passar förresten ganska bra med tanke på att bostadsrättsföreningen heter Rovfågeln.

Vilket underlag ombildarna har för sitt påstående om majoritet har Ronny inte kunnat utröna idag, men han tänker förstås begära ut röstlängden och stämmoprotokollet för att kontrollera uppgifterna.

Om Ronny är nedstämd och förbannad så att Britt i Västertorp desto gladare för hemma hos henne har ivrarna gett upp. I sitt senaste - och förhoppningsvis sista - brev meddelar de att de kommit fram att "det finns fler som är emot en ombildning till bostadsrätter. Vi kommer därför omgående att lämna detta besked till Stockholmshem så att dom får kännedom om att vi tackar nej till deras erbjudande om att köpa fastigheten Störtloppet 4." Meddelandet avslutas med att inget nytt försök till ombildning kommer att ske, åtminstone inte inom det närmaste året.

Jag skulle bli förvånad om ivrarnas reträtt inte åtminstone till en del beror på Britts trägna motståndsarbete. Därför skickar jag ett stort GRATTIS till henne och hoppas att hon nu kan koppla av och få en skön sommar!

PS. En fråga som jag ställer mig allt oftare är den om vad hyresgästföreningen gör för att motverka alla de ohederligheter som förekommer i samband med bostadsrättsombildningarna. Springer föreningens ordförande ständigt i Stockholms stadshus för att tala med Sten Nordin och hans kollegor och skickas det delegationer och skrivelser till politikerna i bostadsbolagens styrelser med krav på stränga regler för de formella procedurerna kring ombildningar? Jag hoppas att det är så, även om jag inte sett eller hört något om det, för att inte agera är ju att acceptera den rådande omoralen.

11 comments:

Martha said...

Man kan inte annat än bli förbannad över det som Ronny och hans grannar som inte vill ombilda har råkat ut för. Precis samma sak hände en god vän till mig, det var ett hus på Kungsholmen som var under ombildning i "förra vändan". Många pensionärer bodde i det huset och min vän gjorde allt för att informera dom om att det inte var nödvändigt att skriva på fullmakter eller att ens vara med på köpstämma. Han insåg precis som jag i mitt hus, att många av grannarna inte har resurserna att köpa och sen bo kvar. Men brf passade på när vännen var på semester. Man hade tydligen skrämt upp alla pensionärer så de ansåg sig vara "tvungna" att köpa och köpstämma hölls när vännen var bortrest alltså. Han kom hem till en hus som inte skulle tillhöra allmännyttan längre. Då flyttade han.

farbror Melker said...

"Man hade tydligen skrämt upp alla pensionärer så de ansåg sig vara "tvungna" att köpa och köpstämma hölls när vännen var bortrest alltså."

Fast är man har ju även ett eget ansvar att ta lite initiativ - att stå på sig lite, och ta reda på fakta innan man drar på sig ett så stort lån så sent i livet.

Man kan t.ex. gå med i hyresgästföreningen (åtminstonde temporärt) och sedan kan man lyfta luren och ringa och fråga huvudkontoret. Eller så kan man traska ner till den lokala biblioteket och beställa lite surftid framför datorn. Sedan är det bara att knappa in följande adress i adressfältet:

http://hgf.sochl.net/

I ovanstående argumentationsfilm från HGF får man veta en hel del kring detta med att ombilda.

Martha said...

Det är nog inte så lätt när man är äldre och inte har tillgång till dator. Många vill heller inte använda sig av de mer moderna sätten att inhämta information, det beror helt på individen. Det är heller inte så lätt att veta var man ska börja leta efter kunskapen...

Terje said...

Hej
Jodå Regionens ordförande pratar med politiker i Stadshuset ofta rörande ombildningar och inte endast med den styrande majoriteten. Inte bara i Stadshuset utan jag tar alla tillfällen som dyker upp. Ett exempel var när S V Mp sklulle ha en gemensam presskonferens. Den gick av stapeln hos Linjalen.
Om du läser på min blogg kan du nästan dagligen läsa kommentare rörande arbete mot ombildningar.
Vi jobber med juridik media uppvaktningar konventionella och okonventionella medel ja egentligen med alla till buds stående medel.
Vh
Terje

Anna said...

Inte klokt att inte respektera ett första beslut, men tyvärr allt vanligare förekommande...
Jo, min erfarenhet är att hgf jobbar jättemkt i dessa frågor både lokalt och regionalt. Men det behövs väl även att vi som är mittuppe i det tar vårt ansvar och också kontaktar politiker och skriver insändare etc...eller som melker skrev tar reda på fakta innan man tar ett sånt beslut.
Sökte just på brf rovfågeln på nätet och hittade deras hemsida där de redan 2 juni skrev att de tyvärr inte lyckats den här gången men att det snart blir en ny...

Anonymous said...

Kallelsen till föreningsstämman är inte utfärdad i tid, vad jag förstår det som:

Se "Lag om ekonomiska föreningar" 7 kap 8§, där sägs i första st:

"8§ Kallelse till en föreningsstämma får utfärdas tidigast fyra veckor före stämman. Kallelsen skall utfärdas senast två veckor före ordinarie och en vecka före extra stämma om inte stadgarna föreskriver längre tid. Om en stämma skjuts upp till en dag som infaller senare än fyra veckor efter det att stämman har inletts, skall kallelse utfärdas till den fortsatta stämman."

osv osv

De som är intresserade kan söka på "lag om ekonomiska föreningar", den finns på flera sidor på internet.

Hgf har gett ut en sammanfattning om "ombildande till bostadsrätt", där står det endast att kallelse ska ske fjorton dgr innan stämman (om det inte har kommit ngn rev version).

Anonymous said...

Eller... En vecka före extrastämma - och det var väl det det var..?

Inger said...

På Rovfågelns hemsida är kallelsen publicerad den 23 juni kl. 8.06, vilket ju uppfyller kravet på en veckas varsel. När kallelsen delades ut i brevlådorna vet vi inte eftersom Ronny inte var hemma när den kom.

Fast det jag påstod var inte att den kommit för sent - eftersom jag vet att det räcker med ett vecka - utan att det är väldigt fräckt att kalla till stämma mitt i sommaren när många är borta och att det är väldigt förslaget att göra det när man vet att just de ledande motståndarna är bortresta.

För övrigt har det visat sig att den extra stämman hölls i LH-lokalen och att den person som ringde Ronny under vår semester om att hyra lokalen alltså gjorde det för just detta ändamål. Det känns surt.

Anna said...

Börjar bli alltmer nervös för hur det ska bli hos oss i skarpnäck. Köpstämman närmar sig. Bara drygt 2 veckor kvar. Men jag skriver och rapporterar senare.
Om det blir nej hos oss hoppas jag de kan acceptera det och inte kräva flera stämmor.

Inger said...

Anna
Du vet att vi är många som håller tummarna för dig. Hör av dig och berätta hur det går!
/Inger

anna said...

Jo, det känns skönt att få stöd fr flera olika håll, har ju haft lite kontakt med rädda linjalen och rädda svärdet också. Martha har också hjälpt till. sen har vi fått hjälp av en representant fr vår lokala hgf också.
Även om det vart en jobbig sommar på sitt sätt så har man ju lärt sig väldigt mkt under resans gång. Och jag har försökt koppla av och vila fr ombildning vissa dagar(dock lättare sagt än gjort)...var till fjäderholmarna en av mina lediga dagar...
Önskar fortsatt trevlig sommar tills vi hörs igen..