Sunday, January 11, 2009

Inte en dag för tidigt

Har förstått att hyresgästföreningen funderar på hur den ska skapa rutiner för hantering av hyresgästlokaler i samband med ombildningar. Det är sannerligen inte en dag för tidigt att man funderar på den saken. Snarare många år för sent.

Här hos oss hade den lokala hyresgästföreningen rätt att gratis få disponera en lokal för hyresgästernas räkning. Lokalen användes under många år flitigt till möten, fester, vävning, foto, snickeri och allt möjligt annat. Det formella avtalet om lokalen var slutet mellan Stockholmshem och den regionala hyresgästföreningen. Så fort ombildningen gått igenom vände sig bostadsrättsföreningen till hyresgästföreningen och sade upp avtalet. Kanske hade de väntat sig att möta motstånd, men något sådant blev det inte alls. För den ansvariga tjänstemannen på hyresgästföreningen godtog uppsägningen utan några invändningar och utan att tillfråga eller informera den lokala hyresgästföreningen.

Man kan nog säga att vi hyresgäster blev något bestörta när vi sedermera fick veta - av bostadsrättsföreningen - att vi inte hade någon lokal längre.

Ett sådant agerande från hyresgästföreningens sida är naturligtvis helt skandalöst dåligt. Och att man - på de åtta år som gått sedan ombildningen här - inte lyckats utarbeta rutiner för hur lokalerna ska hanteras är synnerligen märkligt.

4 comments:

Anonymous said...

Ja herregud vilket I-landsproblem!

Kommer du ihåg Lorry-sketchen?
"Öööhhh.....fan alltså....vi har ingen lokal!"

Känns igen?

Inger said...

Kära Ajje!
Du har verkligen inte förstått någonting. Det handlar inte om att ha en lokal eller inte, utan det handlar om de betydligt allvarligare frågorna om kommunikation och demokrati i en folkrörelseorganisation.
/Inger

Anonymous said...

Jag förstår inte vad ni ska göra åt saken? Bostadsrättsföreningen ville väl helt enkelt ha lokalen för sina egna behov?

Även om ni hade gjort motstånd mot att säga upp avtalet hade det väl inte gått att tvinga sig på lokalen (så att säga)? Särskilt som den sedemera alltså ägs av brf:en?

Inger said...

Jag trodde att jag uttryckt mig klart men uppenbarligen är det inte så eftersom du fortfarande inte förstår.Därför tar jag det igen: det jag skrev handlade inte primärt om lokalen utan om hyresgästföreningens agerande.

Jag är inte säker på att vi skulle ha "gjort motstånd" mot att säga upp avtalet. Däremot hade vi givetvis försökt få till en diskussion om den fortsatta möjligheten för oss att använda lokalen och om hur det skulle förfaras med alla de saker som fanns där och som tillhörde hyresgästföreningen.

/Inger