Wednesday, January 14, 2009

Grönt är skönt

Vi som tycker att staden ska bestå av mer än gator och hus får stöd av vetenskapen. Hör här:

"Parker, grönområden och tätortsnära natur är viktiga samhällstillgångar eftersom de är de enda platser där många människor i städer över huvud taget kommer i kontakt med naturen. Kontakt med grönomården kan stimulera fysisk aktivitet, förbättra humöret, välmåendet och immunförsvaret, läkningsprocessen hos patienter samt öka produktiviteten och minska kriminaliteten, stressen och de kliniska depressionerna. Kontakt med natur är med största sannolikhet direkt avgörande för mänsklig utveckling och välbefinnande på lång sikt. /.../

Trots de positiva effekterna på hälsan och trots att människor vanligtvis sätter mycket stort värde på naturen, minskar andelen grönyta i tätorter. Den bostadsnära naturen minskar genom att den `naggas i kanten´eller att den sköts sämre, och genom att stora naturområden i attraktiva lägen exploateras för ny bebyggelse. /.../

Boverket rekommenderar att "för att uppnå målet om god bebyggd miljö bör bostadsnära natur som ligger inom 300 meter från befintliga bostäder och skolor särskilt uppmärksammas i planeringen och behovet av planstatus och skydd enligt plan- och bygglagen respektive miljöbalken bör övervägas. Vid planering av nya områden bör behovet av bostadsnära natur inom 300 meter från bostäderna och skolorna tillgodoses."

Hör ni det, Alvendalare och andra, som tror att skogen är farlig. Det är den inte. Grönt är skönt och bra för oss alla, även för er.

Citaten ovan är hämtade från Folkhälsoinstitutets rapport Samhällsplanering för ett aktivt liv. Belägg för slutsatserna finns bl.a. i en engelsk studie som publicerats i The Lancet. Se även dagens SvD (även om man där missat poängen med rapporten och förorsakat en idiotisk diskussion om hur många steg om dagen som vi bör ta).

2 comments:

Anonymous said...

Vad händer om det är 500 meter då? Eller 319?
Skulle byråkraterna eller andra självutnämnda experter på Boverket godkänna det som "bra samhällsplanering"?

Nej skogen är inte farlig men att så kallade experter ska bestämma hur nära storskogen andra människor ska bo är bara fjantigt!

Inger said...

Det inte experter som ska bestämma utan det ska de göra som valts till att fatta beslut. Däremot ska politikerna lyssna till både experter och medborgare och väga in deras synpunkter när det kommer till beslut.

Detta kallas demokrati och är det system som jag förespråkar.