Wednesday, December 10, 2008

Hög tid att ta bort avkastningskraven

Nu börjar hyresförhandlingarna bli klara för allmännyttan i Stockholm. Det är visserligen bara Stockholmshem som skrivit på de nya avtalen ännu, men det kommer nog bara dröja någon dag innan även de andra bolagen är klara med liknande avtal.

Avtalet blev, för ovanlighetens skull, tvåårigt, och ger en höjning med 2,64% för 2009 och 2,16% för 2010. Höjningarna ska fördelas olika i olika områden med en variation på plus minus 0,35%.

Om detta kan man förstås tycka en hel massa, t.ex. att med tanke på hur bolagens krav såg ut från början så är detta ett bra avtal eller att det med tanke på hyresgästernas ekonomi är ett förbaskat uselt avtal. Man kan också tycka att man inte ska låsa sig för 2010 års hyra redan nu när man inte vet hur ekonomin då kommer att se ut varken i bolagen eller i världen. Men man kan också tycka att det är bra att få lite arbetsro så att man kan ägna sig åt annat. Om fördelningen kan man nog däremot entydigt säga att det är fel att fortsätta med att differentiera hyrorna innan det är färdigpratat om hur hyresnivåerna egentligen bör ligga i olika områden och i olika fastigheter.

Helt klart är i alla fall att frågan om stadens avkastningskrav på allmänyttan bör diskuteras öppet och allvarligt. Hur många vet egentligen vilka summor det är som Stadshus AB - på uppdrag av den politiska majoriteten - ska driva in från sina dotterbolag? Så här ser det ut:

Familjebostäder, minstingen i allmännyttefamiljen med ca 22 500 lägenheter, ska leverera 175 miljoner kronor till moderbolaget. Svenska Bostäder, bjässen med 44 000 lägenheter, ska ge 148 miljoner kronor till morsan och Stockholmshem med sina 30 000 lägenheter ska slanta upp 180 miljoner kronor. Den som orkar kan räkna ut vad det blir för summor per lägenhet i respektive bolag.

Pengarna som staden får in används för att öka soliditeten i bolagen genom att pengarna används för att minska bolagens skulder till Stadshus AB. Men det har ju hyresgästerna inget särskilt intresse av, särskilt som bolagen redan har en stabil ekonomi. Det enda läge som soliditeten är riktigt viktig för ett bolag är om det behöver ta upp lån eller om det ska säljas. Eftersom bolagen inte har några lånebehov och någon försäljning av själva bolagen trots allt inte verkar vara aktuell (i alla fall inte just nu), varför dessa avkastningskrav? Är det för att kunna hålla skatterna nere? Är det för att bidra till att göda de privata fastighetsägarna som ju får tillgodoräkna sig allmännyttans hyreshöjningar?

Avkastningskraven på bostadsbolagen är inget nytt påfund, utan det fanns även under den förra politiska majoriteten. Då skyfflades pengarna in i stadens gemensamma kassa och användes till allehanda olika allmänna ändamål.

Både det ena och det andra sättet att använda hyresgästernas pengar är naturligtvis helt åt skogen. Hyror ska inte subventionera varken det ena eller det andra, utan de ska hållas nere så mycket det bara går. Därför måste avkastningskraven bort. Fort.

3 comments:

Rädda Linjalen said...

Jo, nog blir vi mjölkade alltid. Dessutom snodde Axén-Olin allmännyttans buffertar för skattesänkningar när dom satt i Stadshuset förra gången.
Jag kan inte begripa vad som är så fel med att äga saker gemensamt och tillhandahålla medborgarna dessa resurser till självkostnadspris. I min värld är det en utmärkt form av konkurrens som gagnar konsumenterna.

Haregott!
Johan / Rädda Linjalen

Anonymous said...

Och i ombildade föreningar ska ev. kvarvarande hyresgäster agera mjölkkossa för att grannen ska bo billigare och bli rikare ( fast idag handlar det mer om att avveckla hyresgäster för att rädda föreningar i knipa ) Och detta med stöd av Hyresgästföreningens förhandlare !!??

Inger said...

Vad Rolf (vem han nu är) menar i alla sina inlägg på allehanda bloggar är sannerligen inte lätt att begripa.Fakta i målet vad gäller hyran för kvarboende hyresgäster är emellertid att den sätts enligt samma principer som hyran hos andra privatvärdar, dvs den följer allmännyttan. Våra hyror har alltså ingenting med bostadsrättsföreningarnas ekonomi att göra. Berikar sig på oss gör bostadsrättsföreningarna knappast så länge vi bor kvar, utan först när vi flyttar och de kan sälja våra lägenheter.