Tuesday, March 30, 2010

Proppen är ur

Mats Odells bostadspolitiska proposition presenterades idag. Såvitt jag hunnit se innehåller den det väntade: ut med självkostnad, in med affärsmässighet, ut med allmännyttans ledande roll, in med jämförelser med alla hyror.

Om konsekvenserna av förslagen säger Odell sånt som att

-"i den mån hyrorna höjs kommer hyresgästerna att få högre utgifter. Med högre hyror kan behovet av olika former av sociala bidrag komma att öka."

-"de privata fastighetsägarna kommer att kunna förhandla med hyresgästorganisationerna om hyrorna ... Detta kan medföra att hyrorna i vissa områden kan komma att bli högre. I vad mån de kommunala bostadsbolagen kommer att sträva efter högre hyrorna med den modell som föreslås är svårt att förutse. Redan idag ställer flertalet kommuner avkastningskrav på sina bostadsföretag."

-"de föreslagna ändringarna kan påverka hyresnivåerna även för privatpersoners uthyrning av hyres- och bostadsrättslägenheter och egna hem och därmed komma att öka privatpersoners intresse av att hyra ut den egna bostaden."

Avslutningsvis skriver Odell: "Sammantaget talar det ovan sagda för att det kan finnas anledning att efter en tid följa upp i vilken grad de ändrade reglerna har gett upphov till hyreshöjningar."

Om Odell bedömde risken för större hyreshöjningar som minimal skulle han inte behöva komma med denna brasklapp.

Proppen betyder alltså proppen ur för att begära hyreshöjningar, både i kommunala och privata bostadsföretag och på andrahandsmarknaden. Hyresgästföreningen kommer att behöva en stor ekonomisk och förhandlingsteknisk kunnighet när de ska tackla dessa hyreskrav. Den närmaste framtiden kommer att utvisa om de har den kompetensen.

Läs även här och här om förslaget.

2 comments:

Anonymous said...

Visst innebär Odells förslag kraftiga hyreshöjninar i alla tillväxtområden. Tyvärr kommer inte Hyresgästföreningen att kunna göra mycket åt detta. När hyrorna inte längre ska kopplas till faktiska kostnader för fastighetsförvaltningen i allmännyttan utan kunna anpassas till de högsta hyresnivåerna i det privata beståndet så finns inget annat tak än hyresgästernas smärtgräns. vi kommer få "förhandlade marknadshyror". Hyresgästföreningen har totalt svikit hyresgästerna för att få behålla sitt förhandlingsmonopol och sina intäkter. Hyresgästerna hade klarat sig bättre om inte Hyresgästföreningen hade funnits. Utan hyresgästföreningens svek hade regeringen inte vågat bryta sitt vallöfte om att inte införa marknadshyror.
Nu är det enda hopps om återstår att oppositionen snarast talar om att de avser att riva upp förslaget om de vinner valet.

Anonymous said...

"Hyresgästföreningen att kunna göra mycket åt detta. När hyrorna inte längre ska kopplas till faktiska kostnader för fastighetsförvaltningen i allmännyttan utan kunna anpassas till de högsta hyresnivåerna i det privata beståndet..."

Läser man ekonomi , får man lära sig något som heter opportunity costs...kolla gärna på wikipedia...


Minns jag rätt var det ovanstående räknesätt som man har använt som argument till EU ...