Sunday, March 28, 2010

Knut är hemlös

Igår hade vi tackmiddag för alla de goda människor som hjälpte oss att flytta. När vi dukade upp för kalaset fick vi anledning att använda en av de fina skålar som jag köpt på julmarknad hos hantverksföreningen Knut här i Björkhagen. Skålen påminde mig om att besöket i julas nog blev det det sista hos Knut, för föreningen var uppsagd från sin lilla källarlokal och visste inte vart den skulle ta vägen framöver. Anledningen till uppsägningen var att där bildats bostadsrätt i fastigheten där Knut huserat och att deras lokal nu behövdes för att bygga tvättstuga till bostadsrättsföreningen. Någon ersättningslokal hade hantverkarna inte erbjudits.

Trist, tycker jag, för det berikar ett bostadsområde att där finns plats för olika sorters aktiviteter och inte bara sådant som vilar på kommersiell grund. Tyvärr verkar bostadsrättsföreningarna inte ha samma synsätt, för inte bara föreningen på Svalövsvägen utan också andra gör sig av med det inte så räntabla eller strömlinjeformade. Se bara på Fältöversten, där bostadsrättsföreningen inte ens står ut med att ha en förskola i fastigheten.

Både kulturen och barnen kommer att ligga illa till om den här tendensen fortsätter. Visserligen har staden förstått problemen för de kommunala verksamheterna och ser numera till att ha långtidskontrakt på förskolelokaler och annat, men sånt kan inte små kulturföreningar och andra svaga parter göra.

No comments: