Monday, March 29, 2010

Bruksvärdera bostadsrätten

Svenska Dagbladet berättar idag om en lägenhet som köptes för ombildningspriset 3 miljoner kronor i februari och såldes för drygt det tredubbla nu i mars. Artikeln har genererat 408 kommentarer på svd.se berättar idag om en lägenhet som köptes för svd.se. Många av inläggen andas ilska, några få menar att det hela är okej.

Själv är jag varken förvånad eller upprörd, tillvand som jag är. Samma sak händer ju hela tiden, det borde vara väl bekant vid det här laget. Sällan säljs en nyombildad bostadsrätt för mindre än dubbla ombildningspriset, ofta är det mer. Efter några år har summorna stigit ytterligare. Här såldes till exempel nyligen en lägenhet för nästan fem gånger vad den ursprungligen kostade.

Somliga menar att det är bra att människor - nämligen de som köper i första leder - kan skaffa sig en förmögenhet på det här sättet. Det tycker inte jag, för det blir ju andra som får betala kalaset och får en högre boendekostnad än de egentligen behövde ha.

Mitt förslag är att en bruksvärdering ska göras av de blivande bostadsrätterna, på samma sätt som man gör när hyrorna sätts. Utifrån den värderingen får lägenheten ett pris som bestäms av marknadspriset för likvärdiga lägenheter i samma område. Om alla som bor i fastigheten vill köpa till det pris som då erbjuds för respektive lägenhet kan de få ombilda. De gemensamma utrymmena i huset kan de få på köpet.

En gissning är att en sådan prissättning, där det är de enskilda lägenheterna och inte hela fastigheten som värderas, skulle göra att benägenheten att ombilda skulle bli lägre och att de som faktiskt ombildade skulle vara de som också är intresserade av fastighetsförvaltning och städdagar. Och det skulle vara till gagn både för hyresrätten och för bostadsrätten som boendeform.

4 comments:

Ingrid Be said...

Inte bara en utan minst två,kanske tre stora lägenheter är redan till salu i detta hus efter en månad. Har ägarna överhuvudtaget bott där?
Men jag hoppas du överdriver det där med "Sällan säljs en nyombildad bostadsrätt för mindre än dubbla ombildningspriset, ofta är det mer."
Har inte gjort någon statistik på det, men skulle det bara vår ombildning som blev så relativt misslyckad? De flesta som ombildar måste ju betala ett mycket högre kvadratmeterpris än den omskrivna lägenheten. Något med att det var en oäkta förening med mycket lokaler...
Om vi hade ombildat vid förra möjligheten/risken och väntat med att sälja i tio år kunde det blivit det dubbla.

Ingrid Be said...

Minst tre, kanske fyra stora lägenheter är nu till salu i huset vid Norr Mälarstrand. Och ombyggda kök, inte vanlig Svenska bostäder-standard. Konstigt!

Inger said...

Ingrid
Jag har aktuella exempel från t.ex. Aspudden och Solberga på att man sålt för dubbla priset direkt efter ombildning, men priserna beror förstås på många olika omständigheter: aktuella räntor, månadasavgifter, marknaden i stort och sånt.
/Inger

Ingrid Be said...

Jo, att det finns exempel på att man får ut dubbla priset vet jag, men får nästan alla det?