Wednesday, March 24, 2010

Äntligen varmt

Aldrig har väl en vår varit lika efterlängtad som denna. Åtminstone har jag frusit och pulsat och halkat alldeles för länge och för mycket för att inte önska allt som påminner om vinter all världens väg. Med större glädje än vanligt hälsar jag därför vintergäcken här på baksidan och snödropparna vid jobbet välkomna tillbaka.

Inte bara ute har det varit kallt, utan även inne. Till och med Ronny, som är en varmblodig person, har frusit här hemma hos oss. Ofta under vintern har temperaturen bara nått upp till 19 grader och vissa dagar har vi haft 17 grader i ett av rummen. Vi har förstås grumsat och klagat och det har också andra gjort, men utan resultat. Det är för dyrt att höja temperaturen har bostadsrättsföreningen sagt, sånt har vi inte råd med.

Ingenting hände förrän Birgitta tog kontakt med hyresgästföreningen och sade att hon frös hela tiden och var tvungen att krypa under sin elektriska filt för att få värme. När förhandlaren Sara lyssnat färdigt skrev hon ett brev till bostadsrättsföreningen och krävde att temperaturen i Birgittas lägenhet skulle höjas till minst 20 grader, som är vad alla har rätt till. Kunde det inte åstadkommas genom justering av värmen i fastigheten så skulle bostadsrättsföreningen få betala för ett extra element till Birgitta, skrev Sara.

Och då minsann fick vi alla det plötsligt varmare. Sedan några veckor tillbaka är det inte bara 20, utan ibland till och med 22 grader i vår lägenhet och vi slipper att ha på raggsockorna och fleecetröjorna hela tiden.

Som hyresgäst hade Birgitta alltså ett påtryckningsmedel gentemot sin hyresvärd, men vad hade vi bostadsrättsinnehavare för möjlighet att tvinga fram en ändring? Ingen, såvitt jag kan se, utom att rösta fram en ny styrelse vid nästa stämma.

Kanske något att fundera över för dem som ska ta ställning till ombildning.

Vill man veta vilka regler som gäller för inomhustemperaturer kan man läsa Socialstyrelsens föreskrifter i frågan.

No comments: