Sunday, April 4, 2010

Lock och pock


Statliga bostadsbanken SBAB är så ivrig att låna ut pengar att man blandar ihop begreppen. I ett prospekt som Ronny fått propagerar man för "lån till dig som köper din hyresrätt".

Såvitt jag vet är det förbjudet att ta betalt för hyresrätter. Sånt kallas svarthandel och bestraffas tämligen hårt, enligt svenska mått mätt.

Så här står det nämligen i 12 kap jordbalken, dvs. det kapitel som i dagligt talas kallas hyreslagen:

65 § Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägenhet eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall skall dock ej dömas till straff.

Skämt åsido, jag förstår att vad SBAB menar är att de vill låna ut till dem som köper en bostadsrätt i samband med ombildning. För att understryka hur gärna banken medverkar till ombildning berättar man att "hos oss slipper du topplån och vi erbjuder rabatt på redan låga räntor."

Att ränterabatten verkligen tillämpas upptäckte vi när vi jämförde den ränta som Ronny ska betala för lånet på sin lägenhet och den ränta som vi har på vårt gemensamma lån. Skillnaden är inte stor men den finns och det går inte att utesluta att den - tillsammans med att man inte behöver ta något topplån - bidrar till att en del tveksamma personer går med i en ombildning fast de kanske inte borde.

Man - det vill säga jag - kunde tänka sig att en statlig bank skulle ha ett annat synsätt än att låna ut så mycket som möjligt till så många som möjligt, men så är det alltså inte.

Fast ett ska sägas till SBAB:s försvar: de har inte försökt pracka på oss en massa saker som vi inte bett om så som man gjorde på SEB. Där kändes det som om vi var utsatta för utpressning: "ge oss allt - lönekonto, sparkonton, kontokort och vad mer ni nu kan kan ha -så ska ni får det här lånet som vi förstått att ni behöver". Det var en mycket obehaglig upplevelse, som gjorde att vi bestämde oss för att på alla sätt undvika den banken i fortsättningen.

Det man behöver som bankkund är förstås en alltigenom saklig rådgivning med korrekt och tillräcklig information om olika alternativ, inte skönmålning, övertalning eller utnyttjande av trångmål.

4 comments:

farbror Frej said...

Nedanstående hör inte helt klockrent ihop med just detta blogginlägg, men då jag läste att SBAB nämnes kan jag kan inte låta bli att dela med mig av denna dags-aktuella jämförelse:

Ska i dagarna teckna hyreskontrakt för en liten etta i gamla Råsunda för 2200 kr/mån. Det tog ca 18 månader från start till mål och 50+ intresseanmälningar med "tyvärr..." som svar, innan det blev napp.

Cirka tre rejäla stenkast därifrån har en motsvarande liten bostadsrätt precis sålts för 1410K. Nästan 2000 kr i månadsavgift + 6% annonserad höjning juli 2010. Enligt SBAB lånekalkyl: 4863kr i månaden. Vad bedömmer SBAB att räntan säkrast bör ligga för att de ska våga sig på att låna ut exempelvis 7-årigt bundet? Jo, 5.23%, vilket resulterar i en månadskostnad på nätta 7254 kr i månaden för det unga lilla enmanshushållet.

7 år är väl inte så lång tid - jag minns händelser från 2003 som det var igår. Någon skillnad i standard? Jo, bostadsrätten är 7 kvadrat större (28 kvadrat) och det finns en mini-balkong nätt och jämt stor nog att placera en (1) stol där. Skicket på lägenheten i övrigt är av bilderna att dömma ungeför det samma.

Man kan ju fundera över vad folk om 10-20 år egentligen ska tycka om den nuvarande ohållbara prisstegrings-karusellen. Att göra det nödvändiga boendet så dyrt som det bara är möjligt, så att det blir så lite pengar över för övrig konsumtion? Vilket i sin tur har en långsiktigt strypande och nedkylande effekt på all icke-exporterande företagsamhet vars existens och förmåga att nyanställa helt är beroende av att samma bostadsbehövande människor frikostigt öppnar plånböckerna?


Hur tänkte dom egentligen? Kommer de kanske att undra.

Inger said...

Farbror Frej

Grattis till lägenheten! Det kanske är tur att den ligger i Solna, för i Stockholms kommun finns skäl att känna oro för hur det ska bli med hyrorna när den nya hyressättningen slår igenom. Har vi otur kan det bli då bli rejs på hyrorna också och inte bara på bostadsrättspriserna.

Jag håller med dig om att priserna är fullständigt vansinniga just nu. Här säljs tvårummare nu för 2 miljoner kronor, vilket ger en boendekostnad på ca 7200 kr per månad - med dagens låga räntor. Höjs räntan till 5,2% blir månadskostnaden 10600:-.

Hyran för en exakt likadan lägenhet är idag ca 4700 kr. Hur den blir framöver är förstås svårt att veta, men eftersom Björkhagen har kvalat in som attraktiv närförort så kan den nog komma att stiga rätt ordentligt.

Det är alltså inte så lätt att säga vem som kommer undan bäst om man ser till det rent ekonomiska.
Däremot har hyresrätten förstås de allra flesta övriga fördelarna!

/Inger

whippo said...

Klockren reklam från SBAB. Såg för övrigt att det nu går att "spara" pengar hos SBAB fast då måste du låna minst en miljon.

/Rikard Junkergård
Rädda Flygaren

Anonymous said...

kolla gärna debatt fr 29 april där det i slutet av programmet diskuterades om bostäder och sbab.