Wednesday, April 29, 2009

Nya förklaringar krävs

Idag fick jag brev från Sara, som är vår förhandlare på hyresgästföreningen. Sara meddelar att det nu är klart med hyreshöjning för 2009 för vår fastighet. Som vanligt får vi samma höjning som Svenska Bostäder, 2,75 %.

I en liten ruta förklarar Sara att hyran satts enligt bruksvärdesprincipen och så berättar hon vad den innebär:

"Bruksvärde är den ena viktiga delen av hyrestaket. Det innebär att hyrorna i privatägda hus ska jämföras med hyrorna i allmännyttiga hus. Likvärdig lägenhet ska ha lika hyra. Skick, standard, läge i hus och i staden, närhet till service och kommunikationer vägs samman för att spegla hyresgästernas värderingar. Självkostnad är den andra viktiga delen i hyrestaket. Den innebär att allmännyttans hyror sätts utifrån vilka kostnader bolaget har för att äga och förvalta bostäder."

Man undrar vad Sara ska skriva framöver. Kanske så här: "Hyran sätts efter jämförelse med samtliga jämförbara lägenheter på orten. De högsta hyrorna i det privata beståndet blir styrande för nivån. Hyrorna kan därför så småningom komma att stiga väldigt mycket. Men du ska inte vara orolig för om hyreshöjningen måste bli jättehög så kommer höjningen spridas ut över upp till tio år. Du kommer alltså ha god tid på dig att flytta när du kommit på att du inte har råd med den nya hyran."

Vad säger du, Barbro Engman? Har du något förslag till Sara?

Monday, April 27, 2009

Största möjliga tystnad

Idag är det tre veckor sedan som Barbro Engman kom ut med sin nya ideologi om avskaffande av självkostnadsprincipen och allmännyttans hyresledande roll. Under dessa veckor har jag varit på tre större möten ordnade av hyresgästföreningen i Stockholm. På ett av mötena - händelsevis det minsta - gavs en mycket kortfattad presentation av förslaget. På de två andra mötena, med en mängd aktiva och engagerade människor, sades inte ett ord i saken. Och det var inte bara tyst från ledningens sida, det var nog så att åtminstone det ena mötet var planerat för att ingen annan heller skulle ha en chans att säga något.

Och jag som trodde att kommunikation var ett ledord i denna organisation.

Thursday, April 23, 2009

Bra med nytt rot-avdrag

Oppositionen har idag gjort ett gemensamt utspel om rot-avdrag för hyresrätter. Det enda man kan säga om detta är: -Äntligen.

På tevebilderna om förslaget ser jag partiledarna tillsammans med ombildningsmotståndaren Johan Johansson i kvarteret Linjalen på Södermalm.

-Johan, du passade väl på att prata med Mona, Lars och Peter om de bekymmer ni, vi och många andra både haft och har till följd av den borgerliga ombildningspolitiken?

-Jo, det gjorde du säkert, du berättade för dem om allt fiffel och båg, om hur människor far illa och hur hyresrätten utrotas i innerstan, visst gjorde du? Och visst sade de att så här får det inte vara, det ska vi genast göra något åt? Visst?

Wednesday, April 22, 2009

Nöjd och glad

Idag får ett antal så kallade vanliga människor på övligt sätt illustrera effekterna om den senaste räntesänkningen. De som har bundna räntor är förstås sura och särskilt tillfreds är inte heller damen med sparkapitalet som inte ger just någon avkastning alls. De som har rörliga lån är givetvis på gott humör, men allra gladast är en man som varken har det ena eller det andra. Det är Huseyen Ytetim, 58-årig korvhandlare från Huddinge. Så här säger han:

-Jag har inga pengar på banken och inga lån heller. Men så länge jag säljer mycket korv så är jag lycklig!

Jag inbillar mig att sådan förnöjsamhet var vanligare förr. Antagligen är han hyresgäst.

Källa: Dagens DN, papperstidningen

Sunday, April 19, 2009

Roligt om gentrifiering

I dessa sorgesamma tider finns för det mesta inte mycket att skratta åt. Därför flaggar jag gärna för bloggen Stuff white people like, som i alla fall får mig att dra på munnen en smula. Bloggen berättar om företeelser, saker och människor som den vita bildade medelklassen i USA gillar. Grejorna är, menar bloggen, rätt förutsägbara. Det stämmer. Som svensk medlem i denna grupp känner jag igen det mesta från mig sjäv eller omgivning.

Följande text från bloggen beskriver ett skeende som finns även här i Stockholm, nämligen den gentrifiering av bostadsområden som vi tydligt kan se på t.ex. Södermalm. Eftersom jag inte tror mig om att kunna göra texten rättvisa på svenska låter jag den stå som den är på engelska:

"In general, white people love situations where they can’t lose. While this does account for the majority of their situations, perhaps the safest bet a white person can make is to buy a house in an up-and-coming neighborhood.

White people like to live in these neighborhoods because they get credibility and respect from other white people for living in a more “authentic” neighborhood where they are exposed to “true culture” every day. So whenever their friends mention their home in the suburbs or richer urban area, these people can say “oh, it’s so boring out there, so fake. In our neighborhood, things are just more real.” This superiority is important as white people jockey for position in their circle of friends.


They are like a modern day Lewis and Clark, except instead of searching for the ocean, they are searching for old properties to renovate.

In a few years, if more white people start moving in, these initial trailblazers will sell their property for triple what they paid and move into an ultramodern home.

Credibility or money, they can’t lose!

When one of these white people tell you where they live, you should say “whoa, it’s pretty rough down there. I don’t think I could live there.” This will make them feel even better about their credibility and status as neighborhood pioneers."

Posten har genererat 1057 diskussionsinlägg. När får vi en så livlig diskussion här om segregeringen av innerstaden och vissa närförorter?

Tuesday, April 14, 2009

Vad (v) vill

Det har påståtts att alla stödjer hyresgästföreningens och SABO:s så kallade utspel om allmännyttan och den framtida hyressättningen. Bland annat åberopas den politiska oppositionen som anhängare till förslaget. Eftersom detta förvånade mig något har jag frågat Vänsterpartiets bostadspolitiske talesman Egon Frid om vad som är hans och partiets ståndpunkt vad gäller bl.a. allmännyttans hyresledande roll och självkostnadsprincipen. Så här svarade Egon:

"S, V, MP stöder SABO:s och Hyresgästföreningens förslag i att det ska även fortsättningsvis ska vara ett hyresförhandlingssystem där hyresmarknadens parter förhandlar om hyrorna och där hyresgästerna genom Hyresgästföreningen kan hålla hyrorna på en rimlig nivå.

Vi stödjer den fortsatta processen med en stark hyreslagstiftning med en allmännytta och ett starkt hyrestak och där vi från vänsterpartiet står för att det är allmännyttans hyresnormerande roll som ska råda.

Det är viktigt med en bred uppgörelse om hyrorna så att fastighetsägarna drar tillbaka sin anmälan från EG-domstolen om olagligt statsstöd. Detta är nödvändigt för att vi ska få en fortsatt hyresförhandlingslösning och inte en fri hyressättning med marknadshyror.

Vi tar inte ställning i detalj i alla de förslag som finns i förslaget från Hyresgästföreningen och SABO. Detaljerna får vi återkomma till när vi ser ett lagförslag, en proposition från Mats Odell.

Självklart står vi för vara motioner i riksdagen angående bostadspolitiken och hyreslagstiftningen och ska kämpa för dem så länge det är möjligt. Självkostnadsprincipen generellt står vi bakom för all kommunal verksamhet liksom för bostadsföretagen och allmännyttan.

Angående att de kommunala bostadsföretagens verksamhet ska drivas efter affärsmässiga principer och utan vinstsyfte, innebär att företagets ska ha ett långsiktigt lönsamhetsperspektiv, men att det primära syftet inte är att generera vinst. Vi driver hårt här att bruksvärdet ska bygga på en självkostnad för förvaltningen och att bostadsföretagets överskott ska tillbaka till de boende genom investeringar i husen eller nybyggnation."

Inte mycket där som liknar stöd till de bärande förslagen i utspelet, tycker jag, förutom att hyrorna ska förhandlas och inte sättas av marknaden.

Wednesday, April 8, 2009

Dymmelonsdag

På onsdagen i stilla veckan ersattes förr metallkläpparna i kyrkklockorna med trästavar, dymblar, för att inte klockklangen skulle störa påskfriden. Förstummad är även jag.

Monday, April 6, 2009

Fantastisk måndag

En av mina medtrafikanter på tunnelbanan imorse fick som avskedshälsning från sin vännna att hon skulle "ha en fantastisk måndag". Jag fnös förstås åt detta och tänkte att varför kunde det inte få duga med en alldeles vanlig småtrött och småtråkig måndag. Föga anade jag då att dagen faktiskt skulle blir rätt fantastisk.

Idag har nämligen hyresgästföreningens ordförande helt vänt på kuttingen och skippat självkostnadsprincipen och allmännyttans hyresledande roll till förmån för affärsmässiga kommunala bostadsbolag och hyror som ska sättas efter en princip som endast Vår Herre kan förstå. Hur höga hyrorna ska kunna bli säger man inte, men det bör kunna vara frågan om avsevärda höjningar eftersom man anser det nödvändigt med en skyddsregel om att höjningarna ska tas ut successivt under flera år.

Det är för övrigt inte bara analys av hyreshöjningarna som saknas, inte heller i övrigt finns några resonemang om vilka effekter förslagen kan få.

"Borttagandet av den hyresnormerande rollen och införandet av nya skyddsregler utgör de mest omfattande förändringarna av hyressättningssystemet på 40 år", säger Barbro Engman i förslaget.

Ja, det kan man lugnt säga. Och dessa omfattande förändringar har hon inte fört ut till diskussion bland sina medlemmar, utan hon har bara suttit på sin kammare och knåpat ihop med SABO.

De privata fastighetsägarna är förstås nöjda liksom Odell. Hyresgästerna och hyresgästföreningens medlemmar har däremot ingen anledning att glädjas.

Tur att koltrasten hälsade mig välkommen hem ikväll. Den trösten behövde jag.

Förslaget i sin helhet finns att läsa här. Och en bra genomgång och rättmätig kritik finns här. Artikel om förslaget finns i SvD.

Friday, April 3, 2009

Vi gratulerar

Idag finns naturligtvis ingenting annat att säga än
ett enormt, kolossalt, pyramidalt, jättelikt

GRATTIS

till alla dem i kvarteret Linjalen
som stoppade ombildningen där!

Må många följa i era spår!

Wednesday, April 1, 2009

Godtycklig prissättning vid ombildning

Att det där med de kommunala bolagens prissättning är lite hipp som happ har vi länge misstänkt. Nu finns ett tydligt exempel på att det faktiskt är så.

När bostadsrättsföreningen Bagarberget på Bergsrådsvägen 33-41 ville köpa sin fastighet för två år sedan fick de ett bud från Svenska Bostäder på 17 300 kr per kvadratmeter. Bagarberget accepterade priset och slog till.

Samtidigt erbjöds grannföreningen Rikskanslern att köpa för ett obetydligt högre pris, 17910 kr per kvm. Rikskanslern var dock inte nöjda, utan ville ha ett lägre pris. Nu har de fått som de ville - och priset är inte bara lite lägre, utan väldigt mycket: 13251 kr per kvm.

Rikskanslarna är förstås jättenöjda, men Bagarbergarna givetvis desto surare.

Borgarrådet och Svenska Bostäders ordförande Joakim Larsson säger att det första priset för Rikskanslern var en felvärdering. "Värderingsföretaget har konstaterat att man landat för högt i den förra värderingen och att man måste ompröva värderingen." Enligt tidningen Mitt i Söderort säger Larsson också att de första värderingarna på Bergsrådsgatan gjordes på för vaga grunder. Han uppmanar Bagarberget att kontakta Stockholms Stadshus AB om de anser att de fått ett felaktigt erbjudande eller att någon ting har värderats fel.

Hur i fridens namn vågar någon göra affärer med en så opålitlig motpart som Joakim Larsson och hans kompisar?