Tuesday, July 15, 2008

Ringenröran

I vår gotländska tillflyktsort var himlen så hög och havet så vilt att vi för en tid glömde både ombildningar och ombyggnader. Men sedan kom tidningarna och med dem den stockholmska verkligheten i form av "Röran i Ringen". För dem som lyckats bättre än vi med att förtränga vardagen kommer här en snabbkurs i vad som hänt:

- År 2007 säljer det kommunala bolaget Centrumkompaniet flera av sina köpcentra, bl.a. Ringen, till fastighetbolaget Boultbee med villkor att företaget ska satsa långsiktigt anläggningarna.

- I maj 2008 förvärvar bostadsrättsföreningen Rektangeln 21 fastigheten Ringen i hörnet av Götgatan och Ringvägen. Efter ombildningen finns 288 bostadsrätter och 100 hyresrätter i fastigheten.

-I juni håller 2008 Rektangeln en extra årsstämma där man beslutar att lägga bud på Ringens köpcentrum, som Boultbee beslutat sig för att sälja. Köpet ska finansieras av aktiebolaget Ringen Köpcentrum AB, som ska ägas gemensamt av brf, enskilda brf-medlemmar och riskkapitalbolaget Ecoland. En av delägarna i Ecoland är också styrelseledamot i Rektangeln.

- Ecoland äger i sin tur företaget Bricks med vilket Rektangeln ingått avtal om att de ska renovera hyreslägenheterna. När hyresgästerna flyttar – kanske till följd av höjda hyror på grund av renoveringen – får Bricks sälja hyreslägenheterna. Intäkterna från försäljningen ska gå tillbaka till Ecoland. Vinsten beräknas till 80-150 miljoner kr inom loppet av fem år.

Den tidigare ordförande i brf, moderata politikern Lena Lennerup, säger om den extra stämman:

”Jag som har ett liv i politik och suttit med i många föreningar har aldrig stött på något liknande. Här var vi till exempel 173 närvarande röstberättigade och det fanns 44 fullmakter. Men när röstningen var över hade 22 röster tillkommit från ingenstans. Då fick jasägarna respektive nejsägarna ställa sig upp för att deras röster skulle räknas om. Det blev ändå samma märkliga överskott på 22 röster. För att ett beslut ska gå ingenom behöv 2/3 majoritet, det får de med de extra 22 rösterna. Jag begärde votering och reservation mot omröstningen men då fanns det plötsligt ingen tid över utan mötet var slut och alla fick lämna lokalen.”

Lennreups efterträdare som ordförande Gunnar Göranzon tycker att man kommit på något bra när man lagt ut hyresgästerna på entreprenad. Att hyreslägenheter faktiskt är en valutareserv för en bostadsrättsförening kan han inte se:

”Det kostar att ha hyresrätter, Hyresgästerna ska ha underhåll, vaktmästartjänster och räntorna på lånen ska betalas. Så det är en sparbössa som läcker pengar i så fall. Vi försöker istället ha en annan strategi genom att sänka våra driftskostnader och därmed inte behöva någon sparbössa framåt.”

Göran Olsson, vd för Sveriges bostadsrättscentrum (SBC), håller inte med, utan tycker att konstruktionen är en katastrof. ”Man gör inte på det viset”, säger han, "här har föreningen kastat bort sin sparbössa."

En hel del finns förstås att säga om allt detta. Till exempel att det visar hur det går när girigheten och grupptrycket regerar ihop. Eller följande:

- Vi som varit med ett tag vet alltför väl att köpstämmor kan gå till så som i Ringen. Man undrar hur länge det ska dröja innan Lena Lennerups partikamrater reagerar och sätter stopp för oegentligheterna genom att föreskriva att beslut om köp endast får ske genom sluten omröstning?

- Upplägget med att lägga ut hyresrätterna på entreprenad verkar ju rätt korkat ur ekonomisk synvinkel, men man får väl ändå tro att det finns en tanke bakom. Kan det vara att det är lättare att pressa hyresgästerna genom ett fristående bolag, där ingen behöver vara ansvarig för sin granne som inte kan eller orkar bo kvar?

- Vad de arma hyresgästerna i Ringen behöver just nu är förstås stöd av kompetenta människor och av folk som vet hur det är att bo som hyresgäst i en bostadsrättsförening. Man undrar därför: vad gör hyresgästföreningen egentligen för hyresgästerna i Ringen? Och var är det nätverk för kvarboende hyresgäster som man – för flera månader sedan – lovat att återuppliva?

PS. Hittade just en DN-artikel som berättar att också den nya brf-ordföranden avgått från sin post och att han lämnat styrelsen i det nya förvaltningsbolag som brf bildat. I artikeln funderar SBC:s vd om brf gjort konstruktionen med förvaltningsbolag för att man vill ta ut arvode eller för att man vill minska insynen i vad som försiggår. Intressant.

1 comment:

Anonymous said...

Hej Inger
Jag är en student på Stockholms universitet och jag önskar intervjua dig om att bo som hyresgäst i en bostadsrätt. Söker så många olika vinklar och erfarenheter kring att tvingas flytta eller att vara bo kvar i en bostadsrätt. Mitt namn är Sickan Kubheka du når mig på 086597445