Wednesday, July 23, 2008

Tufft

Antalet personer i bostadsförmedlingens närmar sig nu en kvarts miljon. Det är tur att inte alla dessa vill ha bostad just nu, för idag finns bara 64 lägenheter att erbjuda, varav elva med särskilda villkor i form av begränsad hyrestid etc. I innerstan annonseras för dagen fyra lägenheter, samtliga med korttidskontrakt. I närförort finns sex lediga lägenheter, varav en i området där Ronny bor. Till denna trevliga och hyfsat billiga lägenhet har över 1200 personer anmält intresse. För att få lägenheten måste man ha köat i tjugo år.

Orsaken till att bostadsförmedlingen har så få lägenheter är förstås att många bortfallit från hyresmarknaden på grund av genomförda ombildningar och att andra står tomma i väntan på eventuell ombildning. Hur det ska bli om alla intresseanmälningar verkligen leder till ombildning vågar man inte tänka på.

Samtidigt stramar bankerna åt utlåningen till bostadsköp. Villkoren har blivit hårdare med bl.a. krav på egen kontantinsats vid köp samtidigt som både räntorna och bostadspriserna stigit. Det blir en knepig ekvation att få ihop, särskilt för ungdomar som ofta har låga och osäkra löner.

Var ska de bo de arma ungdomarna? Och alla andra som också behöver bostad och inte har en massa pengar? Man skulle vilja ha ett svar, först och främst från stadens styrande majoritet och från Mats Odell, som bär ansvaret för utförsäljningarna och bristen på stöd till att bygga nya hyresrätter med överkomliga hyror. Men också övriga partier borde säga och göra något innan vi har den nya bostadsnöden här, in real life.

2 comments:

Anonymous said...

Jag håller helt med dig att det är helt fel och mycket oroande att man försöker sälja ut allmännyttan. Men vad gäller bostadsförmedlingen får vi inte glömma att det ändå förmedlas många lägenheter varje månad, det kan man se i detalj på deras statistiksidor. Det är viktigt att säga, eftersom det ofta påstås i debatten att bostadsmarknaden inte fungerar alls, att ingen får sin hyreslägenhet utan svarta pengar och att vi därför behöver marknadshyror. För övrigt verkar det nu vara marknadshyror på en del nybyggen, en trea vid Sabbatsberg för över 13000/mån fick någon som bara köat sedan 2006. Ingrid Bergström

Inger said...

Ingrid!
Visst är det så att bostadsförmedlingen fungerar jättebra och att den förmedlar hyfsat många lägenheter. Men problemet är ju att de förmedlade lägenheterna till stor del är nyproduktion, dvs med väldigt höga hyror, medan de gamla lägenheterna med jämförelsevis låga hyror försvinner ur cirkulationen genom ombildningarna.

Även om nybyggnadshyrorna är höga så är de dock inte några marknadshyror, utan de sätts också genom förhandlingar.Hyrorna i nya hus sätts (som jag förstår saken) i princip efter vad det kostat att bygga, därför kan det bli väldigt dyrt på en del håll. För att inte hyresnivåerna i övriga delar av allmännyttan ska dras upp av nyproduktionen hålls nybyggnadshyrorna sedan utanför de vanliga förhandlingsunderlagen i tio år enligt de nya regler om "presumptionshyror" som infördes 2006.
Hälsningar Inger