Monday, July 21, 2008

Ombildning m.p.a.

DN inleder idag en kortserie om Stockholms tre fulsnyggaste hus. Först ut är Ringen, som ju sannerligen inte är vackert. I webbupplagan av artikeln kan man rösta om huset ska rivas eller ej. Just nu, när 1605 personer har röstat, är ställningen 73% för rivning och 27% för räddning av kåken. Även om jag tycker att kåken knappt kvalar in ens som fulsnygg, så tycker jag nog att det i första hand är bostadsrättsföreningen där och dess konstiga förehavanden som borde monteras ner.

I artikeln intervjuas någon som heter Linnea och kallar sig modeskribent om erbjudandet att ombilda fastigheten till bostadsrätter. Linnea tänker tacka ja, "men hon gör det med kluvna känslor" meddelas det. Så här säger Linnea:

"Det är huvudlöst att sälja ut allmännyttan, var ska folk bo någonstans? Vi kan tacka vår lyckliga stjärna för att vi får vara med om den här affären. Men det är orättvist."

Vad Linnea egentligen menar är förborgat för mig, för uttalandet är inte direkt logiskt. Tydligen inser hon dock att det är tokigt med utförsäljningar och att de drabbar andra människor. Men - själv drar hon ingen slutsats av detta, utan för egen del tänker hon ändå köpa.

Som om hon vore tvungen. Som om hennes handlande inte skulle få några konsekvenser.

Men det får det.

Men kan inte säga att "någon annan" ska eller att "alla andra" gör. Hela tiden måste man ställa frågan: Vad betyder detta? Vad kräver detta av mig? Man måste, kort sagt, ta ett personligt ansvar.

När Linnea går med i ombildningen bidrar just hon till att det blir färre hyresrätter i Stockholm, precis så är det och inte på något som helst annat vis.

3 comments:

gardebring said...

Det viktigaste är trots allt att det skapas nya hyresrätter, och att det byggs så som folk vill bo. Anledningen till den absurda situationen i innerstaden, ombildningsivern, köerna, de extrema priserna på bostadsrätter, är att det finns så lite av det som folk vill ha. Innerstad. Vi behöver helt enkelt styra om nyproduktionen av alla bostäder så att det i mycket större grad än idag skapas nya riktiga urbana stadsmiljöer. För att göra detta behövs det lagstifting. Annars kommer byggbolagen fortsätta att strössla ut punkthus i skogsbackar två mil från stan. Det är nämligen väldigt enkelt och billigt att bygga så. Kostnaden får samhället ta i form av ökat bilberoende, svårutbyggd kollektivtrafik, långa pendlingstider och social ohälsa.

Inger said...

Hej! Urbana miljöer är nog bra för dem som vill ha sådana, men vi är rätt många som föredrar lite natur utanför fönstret. För mig är det bristen på bra och hyfsat billiga hyresrätter, både i innerstan, närförort och ytterstad som är det stora problemet. Och inte ombildar man väl just för att man bor i stan, utan ombildningarna i stan beror nog på att folk som bor där har pengar och tror sig kunna tjäna ännu mer pengar på att sälja så småningom.
/Inger

gardebring said...

Inger. Du skriver
"Och inte ombildar man väl just för att man bor i stan, utan ombildningarna i stan beror nog på att folk som bor där har pengar"

Om folk som har pengar bor i stan, betyder det inte just att staden är attraktivare? Har du råd att själv välja var du vill bo så bosätter du dig där du vill bo... Har du däremot inte själv möjlighet att välja så hamnar du där du hamnar. Vilket i Stockholm innebär en förort, inte sällan byggd under miljonprogrammet. Miljonprogrammets förorter är inte byggda för att vara bra. Det är byggda för att det skulle gå snabbt, enkelt och billigt att bygga.

Visst finns det en del som gillar att bo så, men priser och kötider talar ofrånkomligen ett mycket tydligt språk: Kötiden för en lägenhet i innerstaden mäts i decenium, priserna i miljoner. Situationen är mycket allvarlig överlag i hela staden vad gäller bostäder, men både kötider och prisläge är ändå lägre i förorterna, även om de inte på något sätt är bra.

Vad det tydligt påvisar, utifrån principen om tillgång och efterfrågan, är att urbanitet är en mer efterfrågad boendeform än förorten. Alltså bör vi framförallt bygga stadsmiljöer. Många som idag bor i förorter kommer då att flytta till stadsmiljö, vilket innebär att det finns plats för den som gillar förorten även i framtiden.