Wednesday, February 10, 2010

Hur det blev så här

År 1990 fanns 1033 lägenheter hos de allmännyttiga bolagen Svenska Bostäder och Stockholmshem i Björkhagen. Idag har hälften av dem försvunnit genom ombildningar. Även i en del privatägda fastigheter har ombildningar skett.

Samtidigt har inga nya hyresrätter byggts här utan bara bostadsrätter.

Strukturen på ägandet av fastigheterna i området har genom detta kraftigt förändrats, från 75% hyresrätter år 1990 till endast 55% vid utgången av år 2009.

Merparten av dessa hyresrätter finns hos små privata fastighetsägare, dvs. den kategori av värdar som fortfarande inte är så benägna att lämna lediga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Av detta kan man förstå att det är nästintill omöjligt att få en lägenhet här genom bostadskön. Särskilt om man behöver en trerummare, som det inte finns så många av över huvud taget och ännu färre i form av hyresrätter.

Under de senaste två åren har fyra familjer per år fått sin trerummare genom bostadsförmedlingen. Kötiderna varierade från 8-10 år för några dyra nyrenoverade lägenheter hos privatvärd till 14-20 år hos billigare och mindre påkostade lägenheter hos Svenska Bostäder.

I rimlighetens namn borde kötiderna ha varit betydligt kortare om de 508 nu ombildade allmännyttiga hyrsrätterna inte försvunnit. Och då hade de unga familjerna som vill bo här inte behövt låna 2 miljoner kronor av banken för att för att få en liten tvårummare.

Och då hade vi nog inte suttit där vi sitter i denna – i och för sig mycket trevliga men också rejält belånade – treummare.

No comments: