Sunday, February 21, 2010

Helg i bostadsrätten

Igår städade och stajlade vi hela dagen hemma hos Ronny. Utan det benägna biståndet från hans rara och stilsäkra dotter och måg hade hans lägenhet fortfarande sett ut som om en desperat pundare vänt upp och ned på den i jakt efter något som kunde omvandlas till narkotika. Nu var det riktigt fint och trivtsamt när vi gick därifrån.

Idag har projektet fortsatt med besök i blomsterbutik och på Ikea för att hitta de där sista trivselskapande detaljerna som få den som kliver in i lägenheten att känna att "här vill jag bo".

Fast dagens shopping räckte inte, ännu fattas lite som ska till inför dagen F, som i Fotografering. Här ska nämlingen fotas inför försäljning av bostadsrätt och då gäller det att lägga på en hel massa krut på både städning och inredning för att rätt personer ska lockas till en titt.

Och om ett tag är det dags för Visning. Och så måste precis allt vara tiptop, då duger det inte med skräp i skåpen och smuts i hörnen, utan allt måste glänsa och se oemotståndligt lockande ut.

- Har du tänkt på, sade jag till Ronny igår kväll när vi vacklade hem till vår nya lägenhet, hur mycket enklare det är att lämna en hyresrätt? Man säger upp kontraktet, städar lägenheten och flyttar sin väg. Ingen stajlning, ingen visning, ingen mäklare och ingen bank att underhandla med. Man kan i stort sett bara gå därifrån. Hur underbart låter inte det?

Och nu på söndagskvällen håller Ronny på att snickra ihop ett grytskåp till vårt charmiga men något opraktiska kök. Ingen vila nu heller.

De praktiska bestyren verkar aldrig ta slut för en bostadsrättsinnehavare. För några helger med långpromenader och teaterbesök finns inte tid, det är bara att fixa och dona.

PS. Nu frågar sig förstås vän av ordning varför Ronny köpt och varför han säljer? Han har köpt därför att att han inte unnar bostadsrättsföreningen att göra sig en vinst på hans lägenhet. Han har också köpt för att finansiera sin del av vår gemensamma lägenhet. Det betyder inte att han är ute efter att göra den maximala vinsten, utan han menar - helt riktigt - att varje krona han tjänar ju egentligen är orätt fången. Därför nappar han inte på de sätt att smita undan skatt som han föreslagits, utan tänker fullt ut betala den skatt som följer på den eventuella vinst han kan göra.

2 comments:

farbror Melker said...

"Han har köpt därför att att han inte unnar bostadsrättsföreningen att göra sig en vinst på hans lägenhet."

Men det är OK att någon medmänniska längre fram i pyramidspelet sitter med förlusten? ;-) Googla "Megabubblan Röda stugan" och klicka på grafiken.

"Det betyder inte att han är ute efter att göra den maximala vinsten, utan han menar - helt riktigt - att varje krona han tjänar ju egentligen är orätt fången."

Nja, maximal vinst? Han väntar väl tills mäklaren fått in det bästa budet, eller hur? Så den gode Ronny gör som alla andra. Och det där med att reavinstskatta - då får han ju ändå behålla 2/3-delar av "det orätt fångna" i handen, eller hur?

Ingrid Be said...

Hej Melker!
Hur menar du att man skyddar medmänniskor från pyramidspelsförluster genom att låta bostadsrättsföreningen sälja lägenheten? De kommer ju inte att hyra ut den, om det går att sälja.
Ingrid Be