Monday, June 14, 2010

Äntligen något vettigt

Oppositionsborgarrådet och vice ordföranden i Svenska Bostäder Teres Lindberg har gjort anmälan till EU om bolagets försäljning av fastigheten Vattuormen på Norr Mälarstrand till en bostadsrättsförening. Minst fyra av de 25 lägenheterna som ombildades under våren har sålts eller håller på att säljas vidare av ombildarna. Den lägenhet som utannonseras just nu har ett utgångspris för 18,9 miljoner kr, vilket skulle ge en vinst på 11,8 miljoner kronor för ombildaren ifråga.

Teres L. tycker att det här visar att bostadsrättsföreningen fått köpa alldeles för billigt, långt under marknadspris. Hon kräver därför att EU utreder om försäljningen till bostadsrättsföreningen utgjort ett otillåtet statsstöd på samma sätt som avknoppningar av kommunala verksamheter bedömdes vara det i en tidigare dom. Går EU:s avgörande i den riktningen kan bostadsrättsföreningen bli skyldig att betala mellanskillnaden upp till marknadspriset i efterhand.

Om detta berättar Svenska Dagbladet idag, tyvärr bara i papperstidningen.

Äntligen har EU fått något vettigt att syssla med, istället för att lägga sig i våra hyror som fastighetsägarna ville få det till.

SvD vet också att förtälja att i fastigheten på Norr Mälarstrand bor inte bara en moderat ersättare i Stockholmshems styrelse utan också vd:arna för två av de bolag som sysslar med att värdera de allmännyttiga fastigheterna inför försäljning till bostadsrättsföreningar.

Att något är ruttet i staden Stockholm, det är ett som är säkert.

3 comments:

Egon Frid said...

Hej!

Tack för din blogg som jag läst och tagit del av. Jag och Vänsterpartiet håller verkligen med dig.
Ombildningarna måste i princip stoppas. De som trots allt vill ombilda måste ske på ett mycket mer rättsäkert sätt.

Tack också för att du månar om hyresrätten.
Vänsterpartiet har kämpat mot ombildningar, marknadshyror och efterfrågestyrda hyror hela denna mandatperioden med borgarnas, Mats Odells och Alliansregeringens attacker mot hyresgästerna och allmännyttan.

Vi vill avslå förslaget till ny hyresättningsmodell då vi är rädda för att den leder till högre hyror rent generellt men också att den inte hjälper till att hålla nere eller sänka hyrorna där det är motioverat. För detta krävs en ny förhandlingsordning inom nuvarande hyrestak.

Vi i Vänsterpartiet är nu tyvärr ensamma om att föreslå avslag på regeringens förslag om reformerad hyressättning som riskerar att att kraftigt höja hyrorna. Vi är därmed konsekventa i vår kritik och vårt kamp för rättvisa och rimliga hyror. Vi hoppas få stöd för detta av hyresgästerna och alla som är engagerade i bostads- och hyresfrågorna.

Sänder dig vår motion på regeringens förslag;proppostition om Allmännyttan och den reformerade hyressättning:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GX02C21

Rädda Linjalen said...

Ett mycket bra initiativ av Teres!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonymous said...

Det är fantastiskt bra gjort av Teres!
Mari-Ann i Piskan