Wednesday, May 19, 2010

Inget vidare engagemang

Ronny har varit på många möten i sitt liv, i politiken, facket och hyresgäströrelsen. I somliga har han bara deltagit, på rätt många har han varit ansvarig för ruljansen. Nu är han där igen, för vid bostadsrättsföreningens årsmöte i förra veckan blev han invald i styrelsen. Det är förstås mycket bra, eftersom han har stor kompetens i just sådana frågor som man behöver veta något om när man ska förvalta en fastighet och dess invånare.

Han är inte ensam ny i denna styrelse. Av den förra styrelsen finns bara tre personer kvar, av totalt tio. Fyra av de avgångna har flyttat, tre vill bara inte vara med längre. Ingen av dem hade suttit i styrelsen mer än två år.

Det blir inte mycket kontinuitet med en sådan omsättning av styrelseledamöter.

I den nya styrelsen är nio män och en kvinna. Valberedningen, som dörrknackat fram kandidaterna, bestod av fem, tämligen unga, kvinnor. Man undrar varför de inte lyckats få fram fler kvinnliga kandidater eller varför inte någon av dem själv ville vara med i styrelsen. En välvillig tolkning är att kvinnorna är tillräckligt kloka för att förstå vilket svårt jobb detta är. En sorgsen tolkning är att de tycker sig mindre kompetenta än sina jämnåriga män. Jag vet inte vilket som är sant.

På årsmötet fanns 38 hushåll representerade, av totalt ca 150 bostadsrätter. Inte heller det just något tecken på stort engagemang i boendet.

1 comment:

Martha i Hagen said...

Jag hoppas att många av de som vill ombilda idag läser det du skriver. För jag tror att det är verkligheten i framför allt den ombildade allmännyttan. Allt prat om bättre granngemenskap, gemensamt styre, bestämma själv, finare fönster, trappor och portar (apropå "sunkstämpeln" som oftas sätts på allmännyttiga fastigheter i ombildningsprocess) är bara ett "du ska köpa-trick"...