Wednesday, May 12, 2010

Borgerlig politik avvecklar hyresrätten

Igår talade sig Mats Odell och några HSB-företrädare varm på SvD:s debattsida för samhällelig stimulans till bosparande, förenklade byggregler för studentbostäder och till- och frånval i hyreskontrakt. Syftet med det hela skulle vara att underlätta för unga att hitta en egen bostad och det kan det kanske vara.

Skribenterna passar förstås också på att säga att Odells proposition om de kommunala bostadsbolagen och hyressättningssystemet ska leda till "en bättre bostadsmarknad och ett ökat intressse för hyresrätten med ett ökat bostadsbyggande som följd." Och det låter ju väldigt trevligt, tills man börjar fundera på vad förslagen egentligen innebär.

Vad det är frågan om förstår man bättre av SvD:s ledarsida idag. Under rubriken "Rädda hyresrätten utan miljonprogram" hakar man på Odell. SvD är dock mer oförblommerat än Odell och hans kompisar för av ledaren framgår tydligt att essensen i den borgerliga bostadspolitiken är den personliga vinningen för den som redan har. Upp till hälften av villor och lägenheter ska få hyras ut skattefritt, ägarlägenheter ska öka antalet lägenheter till uthyrning och hyressättningen ska bli fri.

Alltså: den som icke äger ska få hyra en halv bostad till det pris som ägaren sätter efter eget skön och som han sedan inte behöver betala skatt för. Även den hela bostaden ska betinga det pris som ägaren anser skäligt (men här ska i alla fall skatt betalas av ägaren. Åtminstone än så länge.).

Kan man kalla det för att rädda hyresrätten? Nej, det kan man inte. Istället handlar det om att avveckla den, i alla fall den hyresrätt som vi känt under de senaste decennierna som en god bostad för i stort sett alla och envar.

No comments: