Wednesday, November 24, 2010

Som man bäddar

Hyresgästföreningen ondgör sig just nu över de krav på höga hyreshöjningar som lämnas in av den ena hyresvärden efter den andra och särskilt från dem med fastigheter i attraktiva lägen. Men vad annat var att vänta med de principer för hyressättning som hyresgästföreningen själv tagit en så aktiv del i att få fram? Hade man verkligen väntat sig att fastighetsägarna inte skulle utnyttja de möjligheter som nu finns att sätta hyror utan självkostnadsprincip och hyresnormerande allmännytta eller att man skulle bortse från att lägesfaktorn tillåts inverka på hyran? Bolagen agerar ju bara utifrån det uppdrag de numera har oavsett om ägaren är privat eller kommunal - att ta ut så stor vinst som möjligt.

Hyresgästföreningen måste acceptera att som man bäddar får man ligga. I det här fallet har bädden blivit rätt knölig och trång, som en gammal utdragssoffa med hö i madrassen. Det krävs en hel del av hyresgästföreningens förhandlare om de ska få ordning på den sovplatsen. Vi får hoppas att de lyckas så att både de och hyresgästerna kan sova gott om natten även i fortsättningen.

3 comments:

Johan Johansson said...

Word! Nu är det bara att visa största möjliga framfötter vid förhandlingsbordet.

farbror Frej said...

"Men vad annat var att vänta med de principer för hyressättning som hyresgästföreningen själv tagit en så aktiv del i att få fram?"

Nja, aktiv och aktiv. HGF har starka motparter och en höger-allians att ta med i beräkningen. Ifall förhandlande parter fastnar i ett långvarigt dödläge, så ökar ju risken att parterna överflyglas via borgelig risdagsmajoritet och marknadsvänlig lagstiftning. Och det passar väl HGF:s motparter minst illa. Så denna realpolitiska verklighet gör nog förhandlingsarbetet lite mer komplicerat än vad du tycks intala dig.

Inger said...

Hej Frej!
Jag har aldrig någonsin inbillat mig att förhandlingsarbete är lätt eller att inte fastighetsägarnas EU-anmälan var ett hot mot det rådande systemet för hyressättning. Det jag är kritisk mot är att Hyresgästföreningen så lätt och motståndslöst övergav den gamla systemet, utan den ringaste diskussion bland medlemmarna. Den så kallade Stockholmsmodellen, som medger skillnader utifrån bl.a. läget, har dessutom utarbetats inom Hyresgästföreningen innan det var klart med någon ny lagstiftning.
/Inger