En sexbarnsfamilj i södra Stockholm riskerar att bli vräkt från sin lägenhet av bostadsrättsföreningen som de hyr av eftersom de inte haft råd att köpa lägenheten. Föreningen anför försenade hyresbetalningar som skäl för att familjen ska flytta, trots att skulderna är betalada och hyrorna nu kommer i tid.
Formellt har bostadsrättsföreningen rätt att göra så här, men den moraliska rätten har de då inte. Förklaringen varför föreningen väljer att vräka (och inte bara denna familj utan två hyresgäster till) finns säkert i detta, som familjen berättar för tidningen Metro idag:
"Men så fick vi en ny lapp om att köpa lägenheten, vilket vi tackade nej till - och en vecka efer det fick vi brev från bostadsrättsföreningens jurist om att vi skulle vräkas. Det känns som att de vill bli av med oss för att kunna sälja lägenheten och få en hyresgästfri förening."
Vad denna och andra familjer som är i samma situation (och de finns även på andra håll i stan) tycker om konsekvenserna av ombildningarna är inte svårt att räkna ut. Jag hoppas att de får samma enkät som Ronny fått från stadens utrednings- och statistikkontor, USK. I enkäten, som är en uppföljning av en tidigare från 2007, ställs frågor om relationer mellan bostadsrättsförening och hyresgäster, om underhåll, trivsel och grannkontakter, om man är nöjd eller missnöjd med ombildning och en del annat.
Förhoppniningsvis blir det många och sannfärdiga svar på enkäten så att vi äntligen får den osminkade bilden av hur ombildningarna påverkat de boende i de ombildade fastigheterna. Jag tror inte att den bilden blir särskilt positiv.
PS. Idag den 8 november 2010 vet Metro berätta att hyresnämnden hittills i år fått in 1016 ärenden om vräkningar varav 103 från bostadsrättsföreningar. För helåret 2009 var siffrorna 1026 respektive 73. Hyresgästföreningen menar att bostadsrättsföreningarnas hårdare attityd är en orsak till ökningen av vräkningsärenden.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment