Tuesday, November 17, 2009

Ombildning skapar brist på tillit

DN:s pågående artikelserie om tillit handlar idag om den osämja och och de brutna relationer som blivit konsekvenserna om ombildningsprocesserna i några fastigheter i Stockholm. Att sådant inte är ovanligt får nu också bekräftelse av forskaren Cecilia Henning, som ägnat sig mycket åt de tunna men viktiga sociala banden mellan grannar i flerfamiljshus. Henning menar att de banden kan skadas i samband med de konflikter som uppstår i samband med ombildningarna. Konsekvensen blir otrivsel och otrygghet för de boende som hamnar på var sin sida i frågan om ombildning eller ej. Även bland dem som velat och lyckas ombilda kan känna otrivsel och irritation när det visar sig att alla inte tar sin del av det praktiska arbetet med fastigheten som krävs av en bostadsrättsinnehavare.

Cecilia Henning säger: "Den ``lyckade´ omvandlingen har i slutänden ett pris som inte kan mätas i kronor och ören."

Priset handlar förstås om skador i tilliten till andra. Och det är mycket allvarligt, eftersom tillit är grundläggande för att vi ska fungera som individer och för att vi ska kunna skapa ett välfungerande samhälle.

3 comments:

Johan Johanson / Rädda Linjalen said...

Just ombildningar är verkligen ett ämne där förtroende är viktigt. Där förvånar det mig att så många handskas så vårdslöst med förtroendefrågan.

Tyvärr beror det ofta på att de som pratar mest om att värna området, sammanhållning och förbättringar inte menar särskilt mycket med vad de säger. Det är andra saker som driver människor i de flesta fall av ombildningar.

Därför behövs en öppen och tydlig debatt om saken. I områden där detta sker skiner ivrarnas verkliga argument igenom, och då har förtroendefrågan löst sig själv.

farbror Melker said...

Vi har ännu inte sett konsekvenserna fullt ut vad BR/HR-hybridboendet i storstadsregionerna beträffar. Många konflikter lär blossa upp i framtiden när A: prisvärderingarna stagnerar/sjunker, B: boräntan för gott lämnat 1.5-4% zonen, samt inte minst C: det numera ofta väl tilltagna extralånet för renovering/drift börjar urholkas. Youtube-sök "Bostadsrätt kan bli lånefälla", samt "Höjda avgifter väntas för boende i Ringen".

Många menar för övrigt att 4-5% boränta inte är ett problem för de flesta. Men vad de i nuläget ingångna bolåneavtalen i Sthlm klarar är bara halva problemet. Andra problemhalvan är att framtida nytillkomna bolånekunder ska kunna visa upp att de klarar 4-5% PLUS bankens då uppjusterade räntemarginal på ytterligare minst 3% ovanpå det. Annars blir ju inte lånet beviljat - och utan en oavbruten ström av nybeviljade lån så lär väl priserna sjunka oavsett.

Anonymous said...

Jo,ombildningar är jobbiga vare sig man är för eller emot. Det borde bli ett stopp på vansinnet snart.