Thursday, March 17, 2011

Rätten till en bostad

Att det är svårt att få bostad i Stockholm vet väl vid det här laget varenda människa. För somliga är det ännu svårare än för andra. De som varken har pengar, kontakter eller kötid hos bostadsförmedlingen och som därtill kanske varit på kant med livet och skaffat sig skulder eller andra problem, de har verkligen inte mycket att hoppas på i kampen om bostäderna i denna stad. En litet ljus i mörkret finns dock även för dem i form av Stiftelsen Hotellhem.

Stiftelsen har till uppdrag av kommunfullmäktige att "tillhandahålla genomgångsbostäder till bostadslösa inom Stockholms Stad som av sociala och/eller ekonomiska skäl för tillfället inte kan få en egen lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden". Bostäder finns inte bara för de kantstötta utan även för flyktingfamiljer, bostadslösa ungdomar och andra som har svårt att ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Ett av hotellhemmen finns i Västertorp och har väl inte gjort ens en fluga förnär under de tjugo år som det existerat. Men nu har det tagit hus i helsike i denna fridfulla förort. Orsaken är att Stiftelsen vill riva den befintliga byggnaden, som har ett åttiotal lägenheter för personer över 25 år, och ersätta den med flera nya kåkar som ska inrymma ytterligare 200 personer, både ensamstående vuxna, ungdomar och familjer.

Planerna har fått vissa Västertorpsbor att tappa besinningen helt. När planen var på samråd nyligen tapetserades hela området med affischer om hur förfärligt allt skulle bli med alla dessa konstiga människor. Och när stadsdelsnämnden inbjöd till möte kom det folk som beskärmade sig över att värdet på deras bostadsrätter skulle sjunka om bygget blev av!

Tack och lov finns det motkrafter mot denna människofientlighet och girighet. I senaste numret av lokaltidningen Mitt i Söderort välkomnas det nya hotellhemmet och dess invånare av en insändarskribent som påpekar att "Den här formen av bostäder är viktiga och det behövs mer av den sorten. Samhället har ett behov av det och det ska självfallet tillgodoses, inte motarbetas."

Det är förstås precis så det är. Rätt till en bostad har alla, inte bara de som kan och vill köpa en bostadsrätt.

1 comment:

Anonymous said...

Hej

Jag vill bara förtydliga att många som är negativa till utbyggnaden av hotellhemmet inte är skeptiska till själva verksamheten, utan storleken. 276 lgh blir det totalt med flera familjelägenheter alltså totalt ca 500 pers på en relativt liten ort, vilket kan påverka den sociala strukturen här avsevärt. Tomten är dessutom belägen precis intill E4:an samt två kraftstationer där försiktighetsprincipen vad gäller strålning knappt uppfylls med hänvisning till att de skall grävas ned i framtiden. Ansvariga påtalar att det behövs fler lgh på den sekundära bostadsmarknaden men i det här fallet flyttas familjehemmet för flyktingar i Blackeberg samt delar av kvarteret Grimman för att ge plats till hyresrätter vilket en arkitekttävling utlysts. Så är det rätt att utöka ett hotellhem med 80 platser varav 19 vårdplatser för missbrukare som blockhyrs av stadsdelsförvaltningen (som i övrigt fungerat mkt bra) till ca 500 pers med utökat stödboende, ungdomar samt familjer med tanke på stigmatisering,
på en tomt som knappast blivit godkänd för långtidsboende? Jag tycker också att lapparna i området var förfärliga men jag är motsåndare till en sådan enorm utökning samt tycker att miljöaspekten är usel både ur psykisk samt fysisk synvinkel. I synnerhet därför att flera verksamheter, målgrupper placeras på samma ställe och av personlig erfarenhet är det inte det bästa för barnen som skall bo där. Självklart är jag också orolig för påverkan på vårt närområde, men bor i hyresrätt och därmed inte bekymrad över någon värdeminskning som många JA sägare vill göra gällande (att NEJ sägare är en grupp bostadsrätts ägare) Infekterad debatt helt klart där de som allra mest behöver bostad kommer i kläm. Jag tycker att hotellhemmet kan byggas ut något, men inte så nära kraftledningar och E4an samt separera familjebostäderna till en annan tomt i Västertorp eller omnejd.

Johanna
Granne med Västertorps hotellhem