Wednesday, March 21, 2007

Blåsning

På Virebergsvägen i Solna trodde hyresgästerna att de skulle göra en bra affär när fastighetsägaren ville sälja huset till dem. Nu har de en skuld på tillsammans 96 miljoner kr och är fortfarande hyresgäster. Ingen av dem kan sälja sin bostad innan bostadsrättsföreningen fått lagfart på fastigheten och det kan ta flera år, om det alls går igenom.

Orsaken till hyresgästernas predikament är att fastighetsägaren låtit sälja fastigheten till ett bolag som bildats bara för att vara mellanhand. Bolaget sålde sedan i sin tur fastigheten till hyresgästerna genom en aktieöverlåtelse. Poängen med att göra denna omväg var att fastighetsägaren på så sätt kunde komma undan reavinstskatten, som i det här fallet skulle bli 20 miljoner kronor.

Nu har hyresgästerna fått veta att affären är olaglig, eftersom bolaget inte hade det långsiktiga förvaltningssyfte som en köpare ska ha för att få förvärvstillstånd.

En av dem som var med vid ombildningen - själv moderat kommunpolitiker - säger till Svenska Dagbladet att hyresgästerna inte haft tillräcklig kompetens. Han menar att "folk har varit så ivriga att köpa, de blev giriga och faktiskt helt förblindade."

Så kan det gå.

No comments: