Saturday, March 31, 2007

Svåra uppdrag

Som vanligt så här års sitter det lappar i trappen från valberedningen för bostadsrättsföreningen som jag hyr av. De söker folk till styrelsen och andra uppdrag. Som vanligt lär det väl också bli problem att hitta intresserade personer. Inte konstigt. Hur ska man som totalt okunnig om ekonomi och fastighetsförvaltning våga ta på sig att göra upphandlingar av så kostsamma saker som fasadrenoveringar och tvättstugeombyggnader? För att inte tala om att vara hyresvärd?

Friday, March 30, 2007

Räddning

Bostadsborgarrådet Kristina Alvendal (m) ska rädda hyresrättena, säger tidningarna. Metoden för det är bland annat ett komplicerat bonussystem för dem som bor hos allmännyttan i miljonprogramsområdena. Men vart ska de ta vägen som fått den dubbla kötiden om inga hyresrätter finns? Om Alvendal menar allvar med att rädda hyresrätten kan honväl helt enkelt låta bli att sälja ut de hyresrätter som vi har?

Wednesday, March 28, 2007

Glädje

Det lilla fåtal som drar nytta av att förmögenhetsskatten tas bort är säkert glada idag. Alla de som söker en bostad i Stockholm har däremot ingen anledning till munterhet. Bostadsförmedlingen har just nu totalt 97 lediga lägenheter att erbjuda de ca 180 000 personer som finns i bostadskön. Vill man bo innanför tullarna blir det extra kärvt: där finns bara åtta lägenheter till uthyrning. Till en av dem, en liten lägenhet på Blekingegatan med korttidskontrakt (året ut) har på tre dagar 327 personer anmält intresse. I närförorterna finns 14 lediga lägenheter.

Hur ska det gå när antalet hyresrätter i innerstan och närförorterna minskat ytterligare? Då kommer ingen som inte har några pengar och inte får (eller inte vill) låna att kunna bo där.

Dystra framtidsutsikter för många av oss och våra barn. Vilken tur att vi idag i alla fall kan glädjas åt koltrastens sång om kvällen och åt att den första tussilagon synts i gräset.

Tuesday, March 27, 2007

Fusk

Även i Upplands Väsby vill det borgerligt styret sälja ut sin allmännytta till bostadsrätter. Kommunens konsulter föreslår att försäljningen ska ske via inte bara ett utan två led av dotterbolag som ska bildas till fastighetsägaren Väsbyhem. Moderbolaget ska sedan överlåta fastigheterna genom en "underprisöverlåtelse" till dotterdotterbolaget och dottern ska sälja sina aktier i dotterdottern till utomstående utan inkomstskatt. Den skattefria vinsten i dotterbolaget kan så slussas vidare till moderbolaget genom utdelning, som kommer att vara skattefri.

Hyresgästföreningen kallar förfarandet för en "moralisk härdsmälta". Det är lätt att hålla med.

Saturday, March 24, 2007

Onödigheter

I tidningen City igår kommenterar socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) det faktum att många socialbidragstagare inte längre ska få bidrag till SL-kort: "Socialbidraget ska bara täcka det som är absolut nödvändigt, inte sådant man har lust med."

Inte nog med att man som socialbidragstagare för det mesta är avskuren från det viktiga sociala sammanhang som ett arbete är. Nu ska man inte kunna upprätthålla andra viktiga kontakter eller bara åka in till stan och se på folk.

Är det något som är onödigt så är det den moderata politiken. Både i denna fråga och när det gäller bostäderna.

Wednesday, March 21, 2007

Blåsning

På Virebergsvägen i Solna trodde hyresgästerna att de skulle göra en bra affär när fastighetsägaren ville sälja huset till dem. Nu har de en skuld på tillsammans 96 miljoner kr och är fortfarande hyresgäster. Ingen av dem kan sälja sin bostad innan bostadsrättsföreningen fått lagfart på fastigheten och det kan ta flera år, om det alls går igenom.

Orsaken till hyresgästernas predikament är att fastighetsägaren låtit sälja fastigheten till ett bolag som bildats bara för att vara mellanhand. Bolaget sålde sedan i sin tur fastigheten till hyresgästerna genom en aktieöverlåtelse. Poängen med att göra denna omväg var att fastighetsägaren på så sätt kunde komma undan reavinstskatten, som i det här fallet skulle bli 20 miljoner kronor.

Nu har hyresgästerna fått veta att affären är olaglig, eftersom bolaget inte hade det långsiktiga förvaltningssyfte som en köpare ska ha för att få förvärvstillstånd.

En av dem som var med vid ombildningen - själv moderat kommunpolitiker - säger till Svenska Dagbladet att hyresgästerna inte haft tillräcklig kompetens. Han menar att "folk har varit så ivriga att köpa, de blev giriga och faktiskt helt förblindade."

Så kan det gå.

Sunday, March 11, 2007

Segregation

De borgerliga politikerna i Stockholm talar gärna om den integration som det skulle innebära om de som bor i Rinkeby bleve bostadsrättsinnehavare och kunde göra "bostadskarriär" (som om något boende skulle stå högre på någon stege än andra sätt att bo). Om att innerstan håller på att bli helt segregerad talar de inte lika villigt.

Av de 242 intresseanmälningar om ombildning som lämnats in till de kommunala bostadsbolagen hitintills kommer 187 från fastigheter innanför tullarna.

Vid slutet av 2005 var andelen lägenheter i allmännyttan i innerstan 11%. Andelen bostadsrätter var 54%. Resten var lägenheter hos privata fastighetsägare.

Hur kommer fördelningen att se ut vid nästa årsskifte? Ska någon utan mycket pengar kunna bo på Söder, Kungsholmen, Östermalm och Norrmalm i framtiden?

Kostnader

Ett vanligt argument för ombildning är att boendekostnaderna blir lägre. Det kanske stämmer ibland, men inte alltid.

Om jag hade köpt då, år 2000, när den rörliga räntan var 4,45%, hade jag fått en månadskostnad på totalt 3800:-, varav 2164:- i avgift, 500:- i amorteringar och resten räntor.

Idag skulle månadskostnaden vara betydligt högre, drygt 4500:-, trots att den rörliga räntan nu är 4,05%. Orsaken till ökningen är att månadsavgiften har höjts med 42%, till 3081:- för att finansiera det stambyte som blev många många miljoner kronor dyrare än vad kalkylerna visade vid köpet.

Som hyresgäst betalar jag alltså (se föregående inlägg) ungefär 4300:- per månad. Och då har jag fått målat och tapetserat i hela lägenheten i samband med stambytet (och ett nytt badkar, vilket bostadsrättsinnehavarna fick bekosta själva). Och så slipper jag stiga upp på söndagsmorgonen och skotta snö.

Sunday, March 4, 2007

Losers (2)

Nu har det sålts en lägenhet här igen. Jag vet inte slutpriset, men det bör ha blivit minst 1 395 000 kr, för det har de senaste små tvåorna (53 kvm) kostat. Den som lånar till kostnaden hos SBAB och betalar 5% i kontantinsats får en räntekostnad på 3031:- efter skatteavdrag per månad. Tillsammans med månadsavgiften och en tämligen blygsam amortering ger det en boendekostnad på 6987:- per månad.

De hyresgäster som bor i samma port betalar ungefär 4300:- per månad för en lika stor lägenhet.

Gissningsvis är det åter ett ungt par som nu skaffar sig en gemensam bostad med denna bostadsrätt. Hade det inte varit bättre för dem att få lägenheten genom bostadsförmedlingen och bo flera tusen kronor billigare varje månad?

Friday, March 2, 2007

Ånger

En av dem som bor här i området vill skriva på hyresgästföreningens namninsamling mot utförsäljningar av allmännyttan. Hon, som liksom vi andra tidigare hade Stockholmshem som hyresvärd, valde att bli bostadsrättsinnehavare, då för snart sju år sedan. Nu har hon ångrat sig. Det blev ju så dyrt med lånen och att behöva betala själv när frysen gick sönder. Hon känner sig lurad.