Tuesday, October 12, 2010

Sopigt

Här säljs lägenheter som aldrig förr och mäklarna är ständigt lika entusiastiska över det fantastiska läget och de hääääärliga lägenheterna. Men för första gången i en mäklarannons har jag hittat en liten reservation, en antydan att allt kanske inte är tiptop. Så här skriver en på tal om kommande renoveringar:

"Föreningen tittar också över hanteringen av hushållssopor. De gröna behållarna på gården kommer att ersättas med en mer attraktiv lösning."

Som alla vet finns det inte särskilt mycket i lägenhetsannonser som är helt med sanningen överensstämmande. Så inte heller detta.

Det tittas inte alls över någon sophantering och om de fula plasttunnornas sägs för närvarande inte ett ord. Sant är att det funnits en översyn och en diskussion, men de tvärdog när det stod klart vad kostnaden skulle bli för de nedgrävda sopbehållare som föreslagits. Så nu står tunnorna där på tredje året och varken medlemmar eller styrelseledamöter tar några initiativ för att få någon förändring till stånd.

Så blir det - vill jag påstå - när spontanism, amatörism och kortsiktighet får råda och de egna ekonomiska intressena tillåts väga tyngre än allting annat. Den omsorg om det gemensamma boendet som bostadsrättsivrare brukar använda som argument för sin sak finns då inte här.

Mindre attraktivt enligt mäklarna,
"rätt sopigt" om man ska vara mer rakt på sak.

4 comments:

Anonymous said...

Jag tycker att du är lite orättvis mot föreningen i fråga. Sedan de tog över fastigheten från allmännyttiga stockholmshem för lite drygt tio år sen så har de genomfört en rad renoveringar.

Ur beskrivningen framgår att de bl.a. gjort:
- 2003-2004 elstammar
- 2004 stambyte i badrum och kök
- 2007 ventilation, totalöversyn och renoverat
- 2007 lokalomvandling till bostäder och gästlägenhet
- 2009-2010 omfattande fasadrenovering inkl fönster, portar och balkonger

Att då ha synpunkter på sophanteringen känns lite som att sila mygg och svälja kameler. Det verkar ju som att den gamla hyresvärden hade slarvat lite med underhållet.

/ej boende i föreningen

Inger said...

Du har alldeles rätt i att det gjorts en del saker här efter ombildningen (även om tidsangivelserna i din uppräkning inte riktigt stämmer). Det som gjorts är sådant som föreningen var nödd och tvungen att göra för att husen inte skulle förfalla helt och som Stockholmshem hade planerat att göra om de haft kvar fastigheten.

Min poäng är att vad som görs och inte görs nu är avhängigt av vilket intresse som finns för stunden och om man anser att åtgärden lönar sig krasst ekonomiskt eller ej. Det jag vill ha är långsiktighet, helhetssyn och hänsyn till andra värden än de rent pengamässiga.

/Inger

Anonymous said...

Vettig poäng, dock är ju föreningens ändamål ofta att "främja medlemmarnas ekonomiska intresse" enligt stadgarna. Då kan det vara svårt att motivera åtgärder/renoveringar som inte är absolut nödvändiga. Föreningen har säkert en underhållsplan som tillser att viktiga arbeten planeras och utförs i tid.

Då är det betydligt svårare med de "mjuka" åtgärderna. Om inget intresse finns i styrelsen eller om medlemmarna är mer intresserade av att hålla årsavgifterna på en låg nivå faller ofta trivselåtgärder, trädgårdsskötsel och dyligt bort.

För att skapa en kontinuitet i denna typ av arbeten behövs nog intressegrupper inom föreningen med eget ansvar och budget.

Inger said...

Nu har du förstått precis vad jag menar./Inger