Thursday, May 28, 2009

Lösan sand

Martha försöker få svar på frågor om medlemsskap och annat när det gäller bostadsrättsföreningar. Det är inte lätt, visar det sig, att begripa vilka bestämmelser som egentligen finns och vad de betyder som faktiskt står där i lagen.

Om medlemsskap i bostadsrättsföreningen sägs i 2 kap 1 § bostadsrättslagen att det är styrelsen som avgör frågan om att anta en medlem och att der görs utifrån de villkor som anges i föreningens stadgar. Och i stadgarna kan ju föreningen bestämma t.ex. att medlem är den som någon gång varit på ett möte eller skrivit på ett papper vilket som helst till bostadsrättsföreningen.

Martha skriver: "Jag känner mig tvångsansluten. Samtidigt har jag ingen rätt att överklaga om jag verkligen inte ÄR medlem. Hur fasiken ska man ha det?" Ja, det kan man undra.

De viktigaste bestämmelserna när det gäller ombildning är annars några paragrafer i bostadsrättslagens nionde kapitel:

I 9 kap 19 § anges att beslutet på en köpstämma är ogiltigt "om hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheter som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet. Dessa hyresgäster skall vara medlemmar i bostadsrättsföreningen och, vad gäller bostadshyresgäster, folkbokförda på fastigheten. /.../ Protokollet från föreningsstämman skall innehålla uppgift om hur rösterna har beräknats och hållas tillgängligt för hyresgästerna och ägaren av huset."

Ingenting sägs alltså om hur omröstningen ska gå till och inte heller finns några bestämmelser om hur röstlängden ska upprättas och kontrolleras.

I 20 § står att en ekonomisk plan ska "upprättas och hållas tillgänglig för hyresgästerna. Till planen skall fogas ett besiktningsprotokoll som visar husets skick. Planen skall även vara försedd med intyg enligt 3 kap. 2 §."

Ingenting sägs således här om att planen ska skickas ut i viss tid innan köpstämman, utan rent formellt räcker det om den finns att tillgå på stämman.

Den tjugoförsta paragrafen är en riktig goding. Först säger den att "beslut om förvärv i strid med ... är ogiltiga. Detsamma gäller beslut om förvärv som fattas utan att ekonomisk plan varit tillgänglig enligt 9 kap. 20 §." Och det låter nu helt rimligt. Men sedan kommer det: "Det nu sagda skall dock inte gälla om förvärv ändå skett enligt beslutet och lagfart har meddelats."

Har köpet redan gått igenom på de falska grunderna kan alltså ingenting göras.

Med såna här bestämmelser måste man nog säga att ombildningarna knappast vilar på något moraliskt hälleberg utan på rätt lösan sand.

Wednesday, May 27, 2009

Blåst på konfekten

E har som profession att bedöma bidragssökandens rätt till ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Hon berättar:

- Det händer att människor som redan har skulder tar upp nya lån för att köpa sig en bostadsrätt i samband med ombildning. Lånen får de oftast från Blue Step, det svenska sub prime-låneinstitutet. Tanken är förstås att de ska göra ett klipp på ombildningen. Men det som händer är att de gamla fordringsägarna får nys på att personen nu har en tillgång - och vips begär de utmätning av bostadsrätten. Och så står den nyss förhoppningsfulle utan lägenhet, men med en massa nya skulder.

Monday, May 25, 2009

Olidligheter

Barbro Engman skriver idag i sin blogg att det viktigaste som händer just nu är vad regeringskansliet gör med hennes och SABO:s förslag om att avskaffa allmännyttan och dess hyresledande princip. Spänningen är olidlig, menar Barbro.

Det finns mycket annat som också är olidligt, tycker jag. Till exempel att Barbro gjort detta utspel utan att tillfråga sina medlemmar i förväg och utan att ge dem en enda möjlighet att diskutera saken i efterhand.

Inte olidligt men märkligt är det faktum att Barbros kommentar här på bloggen den 28 april är borttagen av någon som definitivt inte är jag.

Sunday, May 24, 2009

Så kan det vara

"Kan du inte skriva något om hur det är att bo kvar som hyresgäst?", säger Ronny. "Jag behöver ha med något sådant i nästa flygblad så att folk inte röstar för ombildning bara för att de tror att det är så hemskt att vara hyresgäst hos en bostadsrättsförening."

Något sådant vill jag förstås inte medverka till så därför skriver jag så här:

Det är helt okej att vara hyresgäst i denna bostadsrättsförening.

Vi har inte utsatts för något som inte drabbat bostadsrättsinnehavarna själva, som klantigheter med fasadrenoveringen, bristande trädgårdsskötsel och strul med sophanteringen.

Vi fick reparerat i samband med stambytet.

Vi fick ekonomisk kompensation för det men i nyttjanderätten som ett stambyte innebär.

Vi kommer att få ersättning för extra påfrestningar på grund av den långdragna fasadrenoveringen.

Vi har de hyror vi ska ha, dvs. på samma nivå som jämförbar allmännytta.

Vi får den service och det underhåll som vi har rätt till.

Vi får den information som finns att få, bland annat genom de samråd som lokala hyresgästföreningen har med bostadsrättsföreningen.

Vi blir väl behandlade av våra grannar.

"Kan det verkligen stämma?" undrar kanske någon. Ja, det kan det. Jag tror det beror på flera saker:

- Området är stort, det är inte lätt att hålla reda på vem som är vem.
- Vi var många hyresgäster redan från början (då ca 40%, nu ca 15% av samtliga) och därför svåra att bortse ifrån.
- Vi har hela tiden haft en aktiv lokal hyresgästförening.
- Den lokala hyresgästföreningen har haft ett bra samarbete med våra förhandlare på hyresgästföreningen.

Inställningen till hyresgästerna hos bostadsrättsföreningens styrelse är naturligtvis också av stor betydelse. Just nu består styrelsen av förnuftiga personer, som det är lätt att samverka med. Så har det inte alltid varit och kommer sannolikt inte heller att bli för evig tid. Och det visar ju på den svaga punkten i hela bostadsrätteriet: alla boendes väl och ve hänger på att det finns vettiga människor som kan och vill ta ansvar för det hela.

Behöver jag säga att bostadsrättsinnehavarna får betala sitt underhåll och sin service själva och att de inte får någon kompensation för men i nyttjanderätten?

PS. En lustig detalj när det gäller vem som är vem: Mina närmaste grannar föreslog mig förra året till bostadsrättsföreningens styrelse i tron att jag också är bostadsrättsinnehavare.

Wednesday, May 20, 2009

Så kan det låta

Nu är det full rulle på Ronny för om två veckor ska det bli köpstämma där han bor. Idag har han delat ut information från lokala hyresgästföreningen om vad hyresgästerna bör tänka på när de tar ställning till ombildningen. Så här låter det i flygbladet:

"Tankar om köp av bostadsrätt
Nu har den nya ekonomiska planen kommit. Den skiljer sig från den som presenterades förut på några väsentliga punkter. Reparationsfonden har ökat från 3 Mkr till 16,8 Mkr och årlig drift och underhåll från 3,66 Mkr till 4,61 Mkr.

Men inre underhåll för kvarboende hyresgäster redovisas inte heller nu. Och den grundisolering som Familjebostäder uppger kommer att kosta 6 Mkr anses i planen endast behöva kosta 1,8 Mkr.

Lurig ekonomisk plan
Mest anmärkningsvärt är att insatserna minskat med belopp omkring 2 000 kr/kvm. Istället ökar månadsavgifterna till föreningen med ca 1 000 kr i månaden. Avsikten är naturligtvis att fler skall lockas till köp när insatsen är låg.

Men priset på fastigheten har ju inte minskat. Det som händer är att föreningen tar upp större lån som betalas med månadsavgifterna. Detta upplägg gynnar endast de som snabbt har tänkt sälja sina bostäder. För på dina egna lån kan du dra av 30% av räntekostnaden men på föreningens lån finns ingen avdragsrätt. Kvarboende bostadsrättsinnehavare måste då betalar mer. När räntorna går upp höjs månadsavgifterna snabbt för att täcka föreningens räntekostnader.

Vem ska ta ansvar för husen
Denna konstruktion aktualiserar också en väsentlig fråga. I praktiskt taget alla nyombildade bostadsrättsföreningen byts styrelsen snabbt ut eftersom många initiativtagare säljer och flyttar. Fråga gärna någon ni känner som varit med om ombildningar, eller gå tvärsöver Hövdingagatan så får ni besked. Den som röstar ja för ombildningen, och avser att bo kvar, bör alltså vara beredd att själv sitta i styrelsen och ta ansvar för områdets förvaltning, inte bara för egna lägenheten utan allt, reparationer, snöskottning, trädgårdsskötsel, källare mm. Och dessutom, axla ansvaret som hyresvärd för dem som inte köper.

Det kan bli dyrt
Klart är att ingen kommer att bo billigare efter köp. De som har tillgång till Internet kan gå in på http://www.hemnet.se/. Där kan ni sedan välja en lägenhet någonstans i området. Välj sedan att gå inpå Swedbank eller SBAB för där är det lättast att lägga in egna värden och se vad det kommer att kosta med olika räntelägen. Har du inte tillgång till Internet, gå till banken

Nu förutsatte den ekonomiska planen att 77% köper när man beräknade månadsavgiften. Så blir det kanske inte alls.. Det kanske bara blir 60% för det är inte säkert att alla som röstat ja får lån så att de kan köpa. Om färre köper måste föreningen låna mer och månadsavgiften höjs i motsvarande grad.

När du räknar på boendekostnaden skall du inte bara ta med räntor, amorteringar och månadskostnader. Tänk också på att lägga undan pengar, minst 200 i månaden, för inre underhåll som tapeter, golv, ny spis eller kyl/frys. Lägg till köp av egen tvättmaskin också. För det blir trångt när 100 hushåll ska dela på en tvättstuga.

PS Hyresgästföreningen och Familjebostäder avser att låta golvunderhållet komma tillbaka."

Så skriver man alltså i Aspudden. Den som har exempel från andra håll på bra information får gärna höra av sig så kan jag lägga ut även den texten på bloggen.

Tuesday, May 19, 2009

En bra början

Idag presenterades Stockholmsmodellen, ett förslag från bl.a. hyresgästföreningen om hur hyrorna ska sättas i Stockholms stad. Bruksvärderingen ska nu ta beakta fler variabler än tidigare och ta hänsyn både till lägenhetens storlek och dess standard, fastighetens standard samt bostadsområdet och läget på bostadsområdet.

Förslaget är en bra början, men mycket återstår att göra och diskutera. Modellen måste förfinas, prövas och analyseras noga innan den verkligen införs. Avgörande för om modellen ska användas måste vara att den inte bidrar till ökad segregering av staden.

Jag hoppas att de fortsatta övervägandena får ta den tid de behöver och att inga beslut tas innan förslagen är genomarbetade och förankrade hos medlemmarna i hyresgästföreningen och hos parterna på bostadsmarknaden.

Se även artikel i DN med något egendomlig rubrik.

Monday, May 18, 2009

Gemensam internkö hjälper inte de kvarboende

Nästa måndag får bostadsförmedlingen i uppdrag av kommunfullmäktige att samordna allmännyttans interna bostadsköer. Det är bra, för det ökar valmöjligheterna genom att man kan få en lägenhet i ett område där det egna bolaget inte har några fastigheter. Faktiskt är det så bra att man undrar varför inte en gemensam kö inte inrättats redan för länge sedan.

Det är också nödvändigt, för att upprätthålla möjligheten till internbyte när utförsäljningarna gör att antalet allmännyttiga lägenheter minskar.

De som inte blir hjälpta av den nya kön är förstås alla de kvarboende hyresgästerna i ombildade fastigheter. Bland det som berövas dem genom ombildningarna finns just rätten att stå i den interna bostadskön i det allmännyttiga bolaget.

Den enda möjlighet de har till bostadsbyte är på den öppna marknaden. Och att hitta något den vägen är inte så lätt, eftersom många skrämts av de historier som sprids om hur förfärligt det är att bo kvar som hyresgäst i en bostadsrättsförening.

De som väljer att bo kvar utan att köpa blir alltså dubbelt drabbade. För dem finns inte mycket av den valfrihet som alliansen säger sig omhulda.

PS. Inte heller de som bor i fastigheter som säljs till privata fastighetsbolag har förstås någon glädje av den nya kön.

Sunday, May 17, 2009

Tröstergök

Jorden var härlig även idag. Medan jag sådde Rosa fjädern-vallmo, gammaldags doftande luktärter och andra skönheter och Ronny pulade ned potatis, morotsfrön och annat nyttigt kunde vi lyssna till inte bara den alltid flitiga och skönsjungande koltrasten utan också den mer sällan hörda göken.

Vi bestämde oss för att den sjöng i öster och alltså var en tröstergök. För vårt behov av tröst är ju alltid oändligt.

PS. Bra länk som kanske också kan fungera som tröst är http://new.mylifeisaverage.com/. Av twittret där förstår man snabbt att livets minsta beståndsdelar är tämligen banala, men att trivialiteten delas av de flesta. Med andra ord: att livet är, precis som Lennart Hagerfors skrev, det som pågår medan vi sysslar med annat. Sår blommor till exempel.

Saturday, May 16, 2009

Härlig är jorden

Idag blev Nackareservatet det naturreservat som de flesta länge trott att det varit. Invigningen förrättades stilfullt utanför vår vacka kyrka i Björkhagen med sång, musik och alldeles för många moderata kommunalråd och vad de nu var. Mest apart deltagare i invigningen var kostym- och slipsklädde Säposnubben som nog inte fattat att han skulle hamna bland fleecetröjor och vandrarkängor.

De moderata företrädarna tog åt sig hela äran av att reservatet kommit till, vilket ju inte är sant, det vet alla Björkhagsbor som kämpat för att rädda skogen från golfbanor och annat. Alla tre herrarna talade också om hur viktigt och trevligt det är med så mycket natur så nära staden, alltså helt andra tongångar än dem som brukar höras från deras stadsbyggnadsborgarråd, hon som tycker naturen är läskig och helst vill bygga bort den.

Jag hoppas herrarna inte glömmer vad de sade idag och att de läser den lilla folder som Naturskyddsföreningen delade ut. I den står bland annat:

"Storstockholm gröna kilar har ekologisk betydelse genom att de länkar samman de inre delarna ava stadens grönområden med landsbygden runt omkring. Det är en viktig förutsättning för att växter och djur ska kunna sprida sig. När Stockholm har expanderat har de gröna kilarna successivt minskat, vissa kilar är idag kraftigt försvagade. Om de gröna kilarna skulle byggas igen och skäras av ytterligare från varandra skulle de ekologiska sambanden försvinna och artrikedomen i Stockholms natur minska."

Till skillnad från fr. Alvendal tycker vi som var med idag att jorden är härlig, särskilt när nordanvinden och molnen äntligen viker undan och låter solen stråla över oss och björkarna och ängarna. Därför tycker vi också att vi måste värna denna jord genom reservat och på andra sätt.

Tuesday, May 12, 2009

Batongmormor efterlyses

Tidningen Metro har gjort en förtjänstfull sammanställning av de oegentligheter som förekommer i samband med köpstämmor för ombildning till bostadsrätt. Bland exemplen finns
  • köp av röster
  • fullmakter som inte finns när rösterna kontrolleras
  • förfalskning av datum på fullmakt
  • förfalskad fullmakt
  • specialstadgar som ger vissa personer rätt att rösta för flera fullmakter samtidigt
  • förfalskade intyg för förköpsrätt
  • döda personer räknas som ja-röstande
  • personer som flyttat räknas som ja-röstande
  • icke-existerande personer räknas som ja-röstande.

Och så förstås den gamla godingen, som vi såg här redan för nio år sedan: köpstämmor som avgörs med bara ja-rop och ingen rösträkning alls.

Allt detta fusk känner den borgerliga majoriteten i Stockholm och deras kamrater i regeringen till. Men de gör ingenting åt det, fast de så lätt kunde genom att föreskriva noggranna regler för hur köpstämmor ska gå till och kontrolleras.

Det är så man längtar efter en riktig gammal moderat batongmormor som står upp för lag, rätt och moral.

Saturday, May 9, 2009

Svart på vitt om svarthandel

Så här kan ett försök se ut att sälja en lägenhet svart:

"Hej, Du skrev mail till mig förra veckan att du är intresserad av bostaden på Klippgatan, Södermalm. Lägenheten är en fin och ljus 3:a 85 kvm i bra standard. Äldre fastighet med högt i tak. Nytt boende är redan ordnat på annat sätt så bostaden är aktuell att ta över mot ekonomisk kompensation. Det hela vill göras omgående innan sommaren. Välkommen att höra av dig igen om du är intresserad."

Bostaden på Klippgatan förekom i en annons på Björns Bytare. Inga kontaktuppgifter angavs i annonsen och svarsmejlet till dem som anmält intresse för byte är skickat från en helt anonym e-postadress. Den som spårar datorns ip-nummer hamnar med stor säkerhet i en SevenEleven-butik eller något liknande.

Samma annonsör, det förstår man på formuleringarna och förfaringssättet, försökte nyligen sälja en lägenhet på Bondegatan.

Jag hoppas att ingen ställer upp på de här oblyga försöken att göra sig ekonomisk vinning på andra människors trångmål.

Den som funderar på att göra likadant som annonsören vill jag erinra om vad det står i 65 § i hyreslagen:

"Uppställer någon uppsåtligen villkor om särskild ersättning för upplåtelse av bostadslägeneht eller för överlåtelse av hyresrätten till sådan lägenhet, skall han dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall skall dock ej dömas till straff. Är brottet grovt, döms till fängelse i högst två år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beakatas om det utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits yrkesmässigt eller i större omfattning eller om gärningsmannen eljest i avsevärd mån har missbrukat sin ställning som ägare eller förvaltare av fastighet. Villkor som avses i första stycket är ogiltiga. Den som har ställt upp villkoret är skyldig att lämna tillbaka vad han tagit emot."

Wednesday, May 6, 2009

Lurigt

I ett alldeles färskt propagandablad från några ivrare i Västertorp görs en jämförelse mellan boendekostnaderna efter en ombildning och den hyra man nu betalar. Efter att ha gjort reklam för möjligheten att låna till hela köpesumman ger man två exempel på vad kostnaderna kan bli. I det ena exemplet beräknas räntan till 2,18% och i det andra till 2,84%.

Dessa ivrare verkar då inte var särskilt med sin tid. Är det någonting som rekommenderas av ansvarsfulla ekonomer idag så inte är det att låna så mycket man kan och inte är det att räkna med de lägsta räntorna. När ränteuppgången kommer - för det gör den - är det ju inte alls särskilt smart att ha lånat så mycket som möjligt, utan alldeles tvärtom.

I mitt bostadsområde är flera lägenheter till salu just nu. På en av dem, en liten fyrarummare, har någon bjudit 2 250 000 kr. Med den blygsamma femprocentiga kontantinsats som SBAB kräver blir räntekostnaden på lånet då närmare 2500 kr per månad, till dagens lägstaränta. Om räntan höjs till dryga 5% blir räntan ca 6500 kr. Den som köper denna lägenhet kan alltså på relativt kort tid få se sin boendekostnad höjd med 4000 kr per månad. Då gäller det att ha goda marginaler i sin ekonomi. Hur många har det?

I samma propagandablad berättar ivrarna att man kan rösta ja till ombildning och sedan bo kvar som hyresgäst. De som gjorde så här, för gammal vänskaps skull eller för att man inte vågade annat än att rösta ja, har ångrat sig bittert. Jag hoppas att folk inte går på den här niten i Västertorp och inte någon annan stans heller.

Läs mer om räntor i DN och i Dagens industri.

Tuesday, May 5, 2009

Dagsnoterat

Mycket uppmärksamhet ges idag i media åt en rapport från hyresgästföreningen om att ungdomar på grund av bostadsbristen får bo kvar hos föräldrarna längre än vad kanske någon av dem vill. En lyckad lansering alltså från föreningens sida av trista och viktiga fakta.

Nu hoppas vi på att samma förening använder sina resurser och mediekontakter till att presentera en genomarbetad analys av på vilket sätt HGF-SABO-förslaget tänks gynna dessa ungdomar och andra blivande eller befintliga hyresgäster.

En annan sida av bostadsdebatten är den om hur Stockholm ska planeras. Ingen som intresserar sig för denna fråga har väl missat den Alvendalska vurmen för höga hus mitt i stan. Till borgarrådet och hennes meningsfränder vill jag anbefalla arkitekten Rasmus Waerns spalt i SvD idag. Waern skriver så klokt:

"Hus som tar för sig av det offentliga rummet - och dit hör i högsta grad himlen - kan aldrig försvaras med sitt syfte, vare sig detta är privat eller offentligt. De måste alltid ge mer än de tar. /.../ Något yttre tryck som pressar husen upp i luften, som i London, finns uppenbarligen inte i Stockholm. Den enda anständiga anledningen som då återstår är att det höga huset skulle bli ett så vackert tillskott. Om man är säker på att staden blir skönare. Då så. Annars inte."

Inga monument, alltså, utan skönheten som norm för stadens utveckling.

Saturday, May 2, 2009

Hem i världen

Asanah bor med sin familj, man och tre tonåringar, i Jakartas slum. Deras rum är 2 x 2 x 1 meter och ligger under en bro. Så här berättar Asanah om sitt och familjens hem:

"Min man byggde det här rummet på bara två dagar. Det ligger under Gedong Panjang-bron. Vi får klämma in oss; vi ligger tätt, tätt ihop. När någon rör sig måste alla de andra också röra sig. Vi har ingen annan stans att bo. Ingen i vår familj sover uppe på bron som några av våra grannar. Det gör de för att det blir så varmt här nere. Men vi sover hellre här. Det vore hemskt om våra barn var tvungna att sova där uppe. Det är väldigt blåsigt där. Ibland väcks vi när stora långtradare kör över bron. Då skakar hela marken. Ibland blir vi rädda och undrar om bron håller på att rasa. Vi är rädda för översvämningar också. När vattnet stiger skyndar vi oss upp på bron. När det blir översvämning samlar vi fort ihop våra saker och flyttar upp dem på bron. Sedan söker vi skydd i BRI-bankens byggnad. Vi stannar kvar där tills regnet slutar och vattnet sjunker undan."

Inför omvärlden skäms Asanah för hur familjen bor. När barnens kompisar kommer vill hon inte laga mat åt dem av rädsla för att de ska tycka att det är äckligt. Släktingarna får inte komma alls.

Trots eländet är Asanah och hennes man måna om sitt hem. På väggarna har mannen klistrat upp dekaler som han fått från en skrotsamlare, med reklam för Siemens och Dunlop. Asanah har satt upp barnteckningar och fotografier på familjer. Hon säger: "Jag vill ha det lite fint. Trots att vi bor under en bro vill jag ändå ha det lite pyntat."

Ashanas och andras berättelser har samlats in av den norske fotografen Jonas Bendiksen och återges i senaste numret av alltid förträffliga tidningen Vi.

Trots svår yttre misär lyckas dessa människor skapa sig inte bara tak över huvudet utan också något som kan kallas ett hem med trevnad och värdighet. Vilken kontrast detta är mot vad som visas upp i det märkliga teveprogrammet Rent hus. Där är de medverkandes psykiska nöd så svår att de skapar en inre misär i bostäder med en standard som nog är den högsta i världen. Varför man vill visa upp något så sorgesamt är mig en gåta. Vi-tidningen, däremot, talar om det som är verkligt angeläget och låter oss möta människan bortom stereotypen om den fattige.